Tungpustet etter første fødsel med trykk i brystet

Spørsmål

Hei. Jeg er en kvinne på 27 år som fikk sitt første barn for 8 uker siden. Jeg har hatt tung pust mot slutten av svangerskapet, men rett etter fødselen fikk jeg en dramatisk forverring som gjorde at jeg ble sendt fra barsel til akutten (normal, vaginal fødsel). I timene etter barnet var født klarte jeg ikke å trekke pusten ordentlig(svært tungt å puste), jeg fikk også et veldig trykk over brystet. Dette har vedvart uten at noen klarer å finne ut hva det er. Jeg har tatt CT av lungene, røntgen av lungene, ultralyd av hjertet, ekg, spirometri og en rekke blodprøver. Disse ser fine ut. Det eneste som var å bemerke var ultralyden av hjertet som viste noe redusert kontraksjoner i venstre ventrikkel (ef over 45-50%). Plagene mine er så store at jeg ikke fungerer i hverdagen. Pusten er konstant tung, det har vært vanskelig å rette seg opp, og trykket på brystet har vært der i nå 8 uker. Det er også vanskelig å spise og ligge på siden. Plagene forverres ikke av aktivitet,men jeg klarer svært lite av gangen. Mitt spørsmål er hva kan dette være? Er dette noe som kan skje etter fødsel? Er det noen undersøkelser jeg bør ta? Bør jeg ta en mr? Jeg har fått behandling av fysioterapi uten bedring.

Kvinne 27
Svar

Hei,


For det første, gratulerer med ny baby. 


Det ser ut som at du har gått gjennom mange undersøkelser, men det jeg tenker er at du muligens kan ha hatt enten en blodpropp eller en fettembolus, en liten bit fett som svever gjennom blodet ditt etter fødsel og setter seg fast i små blodårer i lungene. Dette ser man best på noe som heter et VQ scan. Et VQ scan ser på ventilasjon og perfusjon i lungene, det vil si at man ser på hvordan luft og blod går gjennom lungene. Hvis man ser at luft går til deler av lungene som ikke har blodtilførsel, så kan dette bety at man har en fettpropp eller en annen type blodpropp i lungene. Siden du har fortsatt å være tungpustet, ville jeg også høre med legene dine om de fikk sjekket tricuspidalklaffen din skikkelig på ultralyden av hjertet. Hvis du hadde en blodpropp kan du utvikle noe som heter pulmonal arteriell hypertensjon, eller du kunne ha hatt det fra før. Du kan lese om det her: https://www.lommelegen.no/annet/artikkel/pulmonal-hypertensjon/69003530. Ultralyd av hjertet kan ikke alltid se den aktuelle klaffen og det vi kaller "jet" gjennom klaffen som vi kan måle for å se om denne tilstanden finnes hos en pasient. Hvis man ikke ser den godt nok, kan man gå glipp av pulmonal arteriell hypertensjon, og da må man ta andre typer tester.


De har også sjekket deg for graviditetsrelatert hjertemyopati, en type hjertesvikt man kan få i forbindelse med graviditet. I og med at du hadde så fin EF da de tok ultralyd, er dette antageligvis ikke et problem, men i noen få tilfeller kan dette utvikle seg i løpet av de første fem månedene efter fødsel. Det ville være fint om du ble fulgt opp av en kardiolog for å være på den sikre siden, og muligens at du får en oppfølgingsultralyd eller andre prøver de eventuelt mener du trenger. 

 

Jeg vil også nevne stoffskiftehormoner og anemi, lav blodprosent. Noen kvinner kan utvikle abrupt lavt stoffskifte, og det kan være fint å få sjekket en TSH og en T4 hos legen din. Dette er en ganske vanlig tilstand hos kvinner, og når symptomene dine har fortsatt så lenge, så er det verdt å følge disse prøvene også, selv om de kanskje allerede har blitt gjort. Anemi er også en vanlig tilstand efter fødsel som også kan gi tungpust, og det er fint hvis man følger blodprosenten din over tid slik. 

Det siste jeg vil nevne er post-partum depresjon, en heller ikke uvanlig tilstand som kan gi mange symptomer a la det du beskriver. Det er veldig viktig hvis legene dine ikke finner noe annet galt, at man tenker på muligheten for at dette er en fødselsdepresjon og at du får behandling for dette. 


Til slutt vil jeg legge til at jeg lurer på hva du mener når du sier det er vanskelig og spise, og også hvorfor du har problemer med å ligge på siden? Det er mulig det ligger informasjon i disse svarene som ville gjøre at man tenkte på andre ting. Jeg anbefaler deg å gå tilbake til legen din og fortelle ham/henne om alt som skjer med deg, og høre hva de tenker om hva du bør gjøre videre. 


Lykke til, og ikke nøl med å skrive tilbake hvis du har flere spørsmål.


Mvh, 


Nina Bryhn, MD