Sterk overvekt og graviditet

Spørsmål

Hei! Jeg og min samboer er kommet til et punkt i livet hvor det passer å få barn. Jeg er overvektig, og blir fulgt opp grunnet dette. Min vekt er 110 kg og jeg er 168 høy. Jeg er til tross for dette veldig aktiv. Trener styrke 2-3 ganger i uken og har nå startet med en joggetur 2-3 ganger i uken på 30 min. Har alltid slitt med vekten, og har alltid ville gå ned mer før jeg evt ble gravid, men ser at dette kan bli vanskelig mtp alder og at det endelig har kommet dit at det passer seg å forsøke. Jeg er klar over økt risiko, men spørsmålet er om det kan gå fint likevel mtp at jeg har fokus på både kosthold og aktivitet? Jeg har operert dermoid cyster på begge eggstokkene og sliter litt med eggstokkene enda, og er redd for at jeg kan risikere å ikke få barn på den naturlige måten ved en senere anledning. Ville det være uansvarlig å forsøke i min situasjon?

Kvinne 26

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Fint at du søker råd før du setter i gang med å bli gravid. Du har BMI på 39, og det er alvorlig overvekt. Det er mange som er sterkt overvektige som du og som gjennomfører graviditeter uten problem. 

Det er imidlertid øket risiko for nesten alle svangerskapskomplikasjoner ved en slik overvekt som abort, utviklingsavvik hos fosteret, svangerskapsdiabetes, høyt blodtrykk, svangerskapsforgiftning, for tidlig fødsel, stort barn, fødselskomplikasjoner, infeksjoner osv. Det vil bli foretatt ekstra oppfølging under graviditeten (ved uke 24, 32 og 36).  

Det anbefales en kontroll hos fastlegen før graviditeten med grundig undersøkelse for mulige tilleggsfaktorer (f.eks. høyt blodtrykk og blodsukker) og for råd om kost og aktivitet. Din fastlege kan bedre enn jeg vurdere hva som er forsvarlig.

Hvis du skulle få behov for pøverørsbehandling, så settes grensen for behandling til BMI på 33-35 (for deg en grense ved ca. 93-100 kg.) 

Det hadde vært gunstig å gå ned 10 kg. Flott at du er i gang med øket fysisk aktivitet. Din alder med 26 år er fin, du har en del år å gå på. Hvis det er fjernet mye av eggstokkene, kan du evt. få målt AMH (anti Müllersk hormon) som sier noe om eggreserven. Prøven kan tas hos fastlegen.  

Lykke til med prosjektet.

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 199,-