Røntgen 2 uker før fødsel

Spørsmål

Jeg lurte på om det er farlig å ta røntgen av bekken ca. 2uker før fødselen for å sørge for at det ikke kommer noe komplikasjoner pga. trang bekken? Legen min sa at det er ikke farlig, men legen fra ultralyd sier noe annet. Hvem har rett? Hva er så evt. bivirkninger?

Kvinne, 22 år

Svar

Hei!

Legen din har rett. En slik undersøkelse, kalt pelvimetri, tas med ekstra lav strålestyrke, slik at stråledosen er svært lav. Det tas to bilder, et forfra og et fra siden over bekkenet. Disse bildene tas hvis barnet ligger i seteleie eller hvis det tidligere har vært komplikasjoner pga trangt bekken, evt hvis du er spesielt "liten".
Det har aldri vært påvist skadelige effekter av en slik undersøkelse, og fosteret er jo ikke i den sårbare utviklingsfasen som finner sted først i svangerskapet (da skal man være mer forsiktig med røntgenundersøkelser).

Imidlertid synes jeg det er en gynekologs oppgave å vurdere om denne undersøkelsen er nødvendig, og å vurdere resultatet.