Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vektoppgang under svangerskap

Spørsmål

I mitt første svangerskap gikk jeg opp ca 50kg, dette var mye vann og ca 30kg var borte 3 uker etter fødsel. Glukosetest og urinprøver var normale. Jeg hadde en del hodepine og enkelte tilfeller av synsforstyrrelse. Ingen reagerte på at jeg la så mye på meg det svangerskapet, dette er fem år siden. Nå er jeg gravid igjen i uke 25+5 og jeg har nå gått opp 30kg. ny fastlege denne gang prøver å finne ut av dette men uten hell. Jeg har tatt stoffskifteprøver (T4: 13 og TSH 1,5), hormonprøver og glukosetest var alle fine. blodtrykk er stabilt og fint på 118/70 og urinprøver er fine (siste prøve fant spor av protein). På vekstestimering ligger hun akkurat midt på skalaen både på hodemål og vekt. Jeg har også hatt samtaler med diabetessykepleier hvor vi er enig om at det er lite å hente på kostholdet og jeg er i bevegelse daglig. Impedancevekt viser mye væske i kroppen, men den viser at jeg har en god forbrenning på ca 1700 kcal og at muskelmassen min har økt mellom målingene. Jeg plages med en del hodepine, energiløshet og bekkenløsning, jeg kan også av og til den siste uken få plutselig smerte bak høyre øye som går over like fort som det kommer men har hendt flere ganger, bortsett fra dette er jeg i relativt fin form. dette med vekten tærer mye på både fysisk og psykisk, det er ekstremt tungt å bære kroppen min om dagen og fra sist så slet jeg mye psykisk med vekten også etter svangerskap. Jeg hadde en lang og tøff fødsel på 3 døgn fra vannet gikk til hun var ute, noe jeg frykter denne gang også. Ingen leger jeg har møtt har erfaring med dette fra tidligere og alle er like rådløse, så jeg håper dere kanskje har vært borti noe lignende tidligere og vet hva all denne vektøkningen kommer av? Min startvekt var på 72 kg før svangerskap og jeg er 166 høy slik at jeg er ikke kraftig overvektig før svangerskap. Er det medisiner jeg kan prøve ut? vanndrivende kanskje? fastlegen min nevnte metformin for å bremse vekt men er usikker. Kan jeg ha noen underliggende sykdom som årsak?

Kvinne 28
Svar

Hei og takk for spørsmål!

Det er trist å høre at du sliter både psykisk og fysisk grunnet vektoppgang i svangerskapet. 

30kg er over gjennomsnittet når det gjelder vektoppgang. Men som du selv sier kan store deler av dette være vann. Du skriver selv at du i første svangerskap gikk ned nesten 30kg bare i væske de første 3 ukene og dette kan vel gi et hint om at det samme kommer til å skje igjen. 

Svangerskap er en unntakstilstand for kroppen og det er store forandringer i sving. Noen går opp mye, andre lite, selv om du er på det ene ytterpunktet av skalaen trenger det ikke bety sykdom. Det viktigste er at både du og fosteret er friske og at påkjennningen på deg ikke blir for stor. Fysiske plager kan man gjøre noe med til en viss grad, men det er også viktig at du tar opp de psykiske plagene dine med fastlegen eller jordmor. Graviditet er en belastning på mor og det kan være fint å få noen å prate med som kan normalisere alt dette og redusere bekymringene dine. Heldigvis er det en tidsbegrenset periode av livet.

Du beskriver flere problemstillinger her og jeg skal prøve å svare på dem. 

Du skriver også at du har vært hos ernæringsfysiolog og at det er lite å hente på kostholdsendring, slik at jeg vil ikke ta for meg dette i svaret. 

Når deg gjelder hodepine og energiløshet kan begge deler være som følge av svangerskapet. Men det kan også skyldes andre faktorer. Det kan være lurt å nevne disse symptomene for fastlegen din og forsøke å tilnærme seg disse som om du ikke var gravid. Dersom du ikke hadde vært gravid ville fastlegen kanskje gjort en nevrologisk undersøkelse for å vurdere hodepinen og en blodprøve for å se om energiløsheten din skyldtes underliggende sykdom eller mangler. På den måten kan du føle deg trygg på at det ikke gjelder annen sykdom. 

Det er tendens at en økende andel av gravide befinner seg i ernæringsmessige yttergrupper. Det er ikke uvanlig å ha den vektøkningen du opplever og trenger ikke skyldes en sykdom. Noen kvinner legger rett og slett mer på seg i sine svangerskap enn andre. Når det skrives hva som er normal vektøkning betyr det hvor mye gjennomsnittet legger på seg og hva som er anbefalt. Noen legger på seg mindre, andre mer. Det kan være usunt å legge på seg for mye i svangerskapet, men det er viktig å se på hva vekten inneholder. Det kan skyldes økt muskelmasse, økt fettmasse eller økt væske i kroppen. Det siste kan rette seg raskt etter fødsel. Økt fettmasse derimot må man dessverre jobbe litt med for å bli kvitt. Har fastlegen utelukket metabolsk syndrom? 

Jeg ville nok ikke anbefalt medikamenter for å redusere vektoppgangen når du er frisk fra før. En studie utført på NTNU i 2013 viser at Metformin passerer placenta (morkaken) og foreligger trolig i samme konsentrasjon hos foster som hos mor. Det viser seg at metformin endrer fosterets metabolisme. Studien mener at metformin bare bør brukes av gravide kvinner som er inkludert i randomiserte, kontrollerte studier og hvis barn følges i lang tid med tanke på mulige varige effekter. Vektutviklingen hos mødrene er også tankevekkende, siden metformin under graviditeten ga redusert vektøkning da, men også redusert vekttap et år etter fødselen.

Du lurte også på om du kunne ta vanndrivende medikamenter. Utifra det jeg leser dreier dette seg om en generell vektøkning hos deg. Du beskriver ikke svært hovne ben eller fingre som er smertefulle av alt vannet, og du har et normalt blodtrykk. Rask vektøkning og hevelser kan være et tegn på svangerskapsforgiftning, men så lenge dette blir fulgt opp og vurdert av fastlege skal du ikke bekymre deg. Jeg vil ikke anbefale deg å ta vanndrivende medikamenter. Disse medikamentene kan være elektrolyttforstyrrende ved at de øker utskillelsen av vann og salter gjennom nyrene. Dette fører til urinproduksjonen blir større og væskemengden i kroppen og blodårene reduseres, som en effekt av dette vil blant annet blodtrykket falle. Men de kan også ha mange andre uheldige virkninger på den gravide kroppen. Det er uenighet om hvorvidt vanndrivende medikamenter har en plass i behandlingen av gravide med hevelser/ødem. De som er tilhengere mener at man med disse kan lette ubehaget for mor mens andre mener at man utsetter mor og foster for unødig risiko. Vanndrivende bør derfor ikke brukes på friske gravide, kun på spesiell indikasjon for eksempel ved hjerte- eller nyreinsuffisiens eller lungeødem. 

Jeg håper dette har gitt deg noen råd. Du har allerede hatt et svangerskap bak deg hvor du gikk mye opp i vekt, men også mye ned etter fødsel. Det har gått bra, selv om du hadde en tøff fødsel trenger ikke det være tilfellet neste gang. Jeg ønsker deg lykke til med svangerskapet og den forestående fødselen, og håper til tross for utfordringene dine at du klarer å nyte den siste tiden. 

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-