Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svimmelhet under graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg har akkurat funnet ut at jeg er gravid. Ca 7 uker på vei. Har fra før også en baby på 8 mnd, så dette svangerskapet kom som en overraskelse. Jeg er nå ganske kvalm og svimmel. Kan ikke huske jeg var svimmel sist gang jeg var gravid og ikke brukt å slite med svimmelhet elllers heller, men kvalm var jeg. Jeg har slitt en del med helseangst, så er såklart redd for alt som kan være alvorlig. Svulst og andre ting i hjernen er en stor frykt! Er det normalt å være svimmel i svangerskap? Og så tidlig? Jeg hadde ikke lavt blodtrykk og blodprosent var på 12,7. Kan jeg likevel være svimmel pga graviditeten? Hvorfor blir man evt svimmel i svangerskap hvis det ikke er pga blodtrykk eller blodprosent? Jeg har også tatt andre blodprøver, men ikke fått svar på disse ennå.har tidligere slitt med lavt jern, så er mulig dette vises på blodprøvene. Men det vet jeg ikke ennå.

Kvinne 30
Svar

Hei, og takk for spørsmålet ditt!

Svimmelhet er et symptom som kan ha mange forskjellige årsaker, og i de aller fleste tilfellene er årsaken helt ufarlig. Det finnes forskjellige måter å beskrive svimmelhet på, og hvilken type svimmelhet det dreier seg om, har en viss betydning for hvilke årsaker som kan ligge til grunn. For eksempel er det forskjell på å føle seg «ør» og å ha følelsen av at en selv eller omgivelsene snurrer rundt og rundt eller gynger.

Du forteller at du har følt deg både kvalm og svimmel, og jeg mener det er rimelig å anta at begge disse symptomene er relatert til svangerskapet ditt. Det er vanlig at man får forskjellige plager gjennom forskjellige svangerskap. Det er også vanlig at plagene melder seg tidlig i svangerskapet. Du forteller dessuten at du er blitt undersøkt av legen din, så denne ville ha gitt deg beskjed om det dersom det var grunn til bekymring. 

Selv om blodtrykket og blodprosenten var innenfor normalområdet, så er dette verdier som ofte synker i starten av svangerskapet. Dette er bl.a. fordi kroppen må danne mer blod, slik at både du og barnet ditt skal få god nok blodforsyning. Dette er bare noen eksempler på mange fysiologiske endringer som skjer i kvinnens kropp gjennom svangerskapet, og disse endringene kan være en påkjenning. At man kan føle seg svimmel og ør gjennom denne omstillingen, er ikke rart. Når du i tillegg må passe på en 8 mnd gammel baby, er det helt naturlig at det kjennes på kroppen. Det er viktig å få nok hvile, og å drikke rikelig og spise regelmessig. Det å ta litt ekstra hensyn til kroppen i en stresset hverdag kan kanskje bidra til at plagene blir mindre.

Jeg har umiddelbart ingen grunn til å tenke at svimmelheten din skulle skyldes «svulst eller andre ting i hjernen», som du forteller at du frykter. Jeg foreslår at du forteller fastlegen om helseangsten din, slik at denne bedre kan hjelpe deg gjennom et svangerskap uten angst. Det er vanlig at helseangst-plager forverres under graviditet og barseltid, og det er viktig å være åpen om dette og å søke hjelp, slik at det ikke ødelegger livskvaliteten din.

Håper dette var til nytte for deg.

Lykke til med resten av svangerskapet!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-