Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Svangerskap og rått egg

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 23. Bør man unngå rått egg i svangerskapet? Jeg har (dessverre) spist en dessert inneholdende rått egg (trollkrem). Hva er eventuelt risikoen / grunnen til at man bør holde seg unna rå egg i svangerskapet?

Relevante sykdommer/medisiner: Graviditet

Kvinne, 41 år

Svar

Hei !

Når det gjelder rått hønseegg skal det være trygt å spise for gravide og andre. Norske egg, pakket i kartong som kommer fra godkjente eggpakkerier - er ikke farlig å spise rå. De eggene du kjøper i butikk og er pakket i kartong merket med koden EFTA: NO + et nummer, disse eggene er trygge å spise. Hvis du har spist eggedosis, trollkrem eller lignende som er laget av egg kjøpt på butikken i Norge, er dette ikke noe du trenger å bekymre deg over.

SALMONELLA: Hovedproblemet knyttet til rå egg er salmonella, en bakterie som ikke er et spesielt problem for gravide/foster, men gjelder alle, skriver FHI. Salmonella er ikke et problem i norske egg som selges i butikk og kan derfor også trygt spises rå.

Norske eggprodusenter som leverer egg til eggpakkeri har krav om at hønseflokken skal være underlagt salmonellakontroll. Eggpakkeriene kan ikke motta egg fra leverandører som mangler kontroll eller som har påvist salmonella.

EGG KJØPT DIREKTE GÅRDER: Hvis du kjøper egg direkte fra eggprodusenten (gårdsegg) så har du ingen garanti for at eggene kommer fra en besetning som er underlagt salmonellakontroll. Salmonellastatusen til disse eggene er derfor usikker, dersom de ikke også leverer egg til eggpakkeri, ifølge Matportalen.

EGG I UTLANDET: Det imidlertid alle bør være forsiktige med er egg kjøpt utenfor norske grenser. Egg fra EU kan inneholde Salmonella. Bruk derfor kun norske egg, og evt. egg fra Sverige og Finland som har samme gode salmonellastatus som Norge. Hvis du likevel spiser egg i utlandet, sørg for at de er skikkelig varmebehandlet før du spiser dem.

HOLDBARHETSDATO OG BRIST I SKALL: FHI råder helseinstitusjoner om at egg skal brukes før «best før» dato og at holdbarhetsdatoen bør overholdes. Egg med brist i skall og hinne skal ikke benyttes. De samme rådene gis til risikogrupper, deriblant gravide.

IKKE SPIS MÅSEEGG: Det er imidlertid en type egg gravide ikke bør spise, det er måseegg. Grunnen til dette er høye verdier av farlige kjemiske stoffer som dioksin og dioksinlignende PCB. Grunnen til at Matportalen har gått ut med denne advarselen er på bakgrunn av hva måser spiser, høns får ikke i seg de samme giftstoffene og er dermed trygt å spise. Barn, gravide, ammende og kvinner i fruktbar alder bør ikke spise måseegg.

Håper dette var svar på ditt spørsmål, og jeg ønsker deg lykke til videre med svangerskap og fødsel !

Svaret ble oppdatert 30.04.2020

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-