Svangerskap og rått egg

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 23. Bør man unngå rått egg i svangerskapet? Jeg har (dessverre) spist en dessert inneholdende rått egg (trollkrem). Hva er eventuelt risikoen / grunnen til at man bør holde seg unna rå egg i svangerskapet?

Relevante sykdommer/medisiner: Graviditet

Kvinne, 41 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei !

Gravide bør helst holde seg unna dårlig stekt kjøtt, rått egg og katteavføring.
Dette fordi det i disse kan finnes smittestoff for en infeksjon som heter toxoplasma, og hvis en kvinne blir smittet av dette under svangerskapet, kan det i noen tilfeller gi skade og sykdom hos barnet, tildels alvorlig.

Toxoplasmaparasitten finnes overalt i naturen hos både mennesker og dyr. Infeksjoner med denne parasitten har oftest et mildt sykdomsforløp eller oppdages ikke. Ca. 10% av gravide i Norge har hatt infeksjonen, før de ble gravide. Dette tallet varierer veldig fra land til land. I en undersøkelse i Paris fant man at 80 % hadde vært smittet en eller annen gang i løpet av livet.
I en dansk undersøkelse fant man at ca. 3 av 10.000 kvinner fikk toxoplasmose under graviditeten.

Ved å få undersøkt en blodprøve kan man se om man har hatt infeksjonen tidligere. Har den gravide hatt toxoplasmose, er fosteret beskyttet mot sykdommen. Har den gravide ikke hatt infeksjonen, er det viktig at hun unngår smittekilder. Det er imidlertid vanskelig helt å beskytte seg mot toxoplasmose under graviditeten, fordi man stadig støter borti matretter som kan inneholde f.eks. rått egg, slik som i ditt tilfelle.

Generelt om toxoplasmose:
Cyster (som er smittestoffet) i kjøtt kan drepes ved enten å fryse kjøttet ned til -20 grader i 2 dager eller å varme det til over +60 grader i 4 minutter.
Egg fra katteavføring kan overleve i flere år, slik at lekeplasser for barn bør beskyttes mot avføring fra katter.
Familiekatter bør bare mates med tørrmat, boksmat eller kokt mat. Kattekassen bør tømmes daglig, da fersklagte egg ikke kan smitte før etter 48 timer.

Spesielt for gravide:
Gravide kvinner som tidligere ikke har vært smitte med toxoplasmose (kan undersøkes med blodprøve) bør utvise spesiell forsiktighet for å unngå infeksjon.
Unngå kjøtt og kjøttprodukter som ikke er grundig kokt eller har vært dypfryst
Vaske grundig grønnsaker og frukt som spises rå og ikke skrelles
Generelt utvise god kjøkkenhygiene ved matlaging
Overlate stell av katten og spesielt tømming av kattekassen til andre
Gravide og sydenreiser:
Vær spesielt nøye med ovenstående dersom man må reise utenlands under svangerskapet
Man kan bli smittet av denne sykdommen i Norge. På vanlige charterreiser til Sør-Europa er faren for smitte svært liten, og dette gjelder spesielt dersom man følger disse rådene.
Velg gjerne spisesteder hvor en ser at den hygieniske standarden er tilfredsstillende (tips: sjekk toalettene)
Ved opphold under mer primitive forhold, utenom hoteller eller turiststeder, øker smittefaren. Denne type feriereiser anbefales derfor ikke under svangerskap

Dersom en på utenlandsreise, eller her hjemme, mistenker at en kan ha blitt tilført smittestoff, anbefales blodprøve tatt etter 3 uker for å få bekreftet/avkreftet mistanken, og for eventuelt å starte behandling.

Det er nå imidlertid selvfølgelig særdeles mye mer sannsynlig at du ikke er smittet enn at du er smittet, ved å ha spist rått egg en gang som du har gjort nå, og især når det er i Norge, hvor smitte er mye sjeldnere.

Jeg ville ikke vært bekymret for dette hvis jeg var deg i ditt tilfelle, men om du allikevel er det, kan du oppsøke din lege for blodprøvetaking, som kan vise mer om du er blant de som er smittet fra før (og dermed ikke kan bli smittet i svangerskapet, som altså er det som kan være farlig) eller om du mot formodning skulle ha blitt smittet av denne ene gangen du spiste rått egg, hvilket jeg finner ganske usannsynlig.

De rådene man har mot dårlig stekt kjøtt, rått egg og katteavføring er generelle råd som er lurt å følge, men det er bare "kjøreregler" og de må ikke få en til å bli bekymret om man en og annen gang skulle slumpe borti matvarer av denne sorten.

Håper dette var svar på ditt spørsmål, og jeg ønsker deg lykke til videre med svangerskap og fødsel !

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-