Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stoffskifte og graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg er 31 år og er gravid i uke 11. Pga jeg ikke ble gravid tok gynekologen en del blodprøver av meg i februar, blant annet stoffskifte prøver. Denne kom tilbake som normal altså P-TSH 1,5 mLE/L. Har nå tatt nye blodprøver pga svangerskapet og fikk beskjed om at stoffskifte var litt lavt. Hva menes med dette? Og kan det ha blitt litt lavt pga graviditet og er dette i tilfelle farlig? Ingen andre sykdommer.

Kvinne 31
Svar

Lavt stoffskifte betyr at skjoldbruskkjertelen produserer for lite av hormoner tyroxin som er et viktig hormon for mange av kroppens funksjoner og viktig for utviklingen av fosteret. Ved lavt stoffskifte er det lave verdier av tyroxin-hormonet (T-3 og T-4) og Fritt T-4, mens TSH (eller P-TSH) som stimulerer til tyroxinproduksjon er forhøyet. Graviditetshormonet HCG kan redusere mengden av TSH, så prøver i graviditet kan være vanskelige å tolke.  

Hos gravide og kvinner som ammer, anbefales av WHO et jodinntak på 250 µg jod/døgn, jod er nødvendig for å danne tyroxin. 

Du må høre med din lege om du trenger å få tilført tyroxin. Da jeg ikke har hormon-verdiene fra siste prøve, kan jeg dessverre ikke si mer om du behøver hormontilførsel, men terskelen for behandling er lav. 

Lykke til med graviditeten. 

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-