Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

SSRI-legemidler og graviditet

Spørsmål

Hei! Jeg har et lite spørsmål som jeg har lurt veldig lenge på. Jeg klarer ikke slå med til ro med svar jeg finner på Google, og føler derfor det er bedre å spørre en lege. Er det «trygt» å få barn samtidig som man går på depresjons- og angstdempende medisiner? I mitt tilfelle SSRI, Escitalopram 20 mg. Jeg har hele tiden tenkt at kroppen skal være «ren» før jeg setter barn til verden. Men jeg fungerer dessverre ikke bra uten disse medisinene.. Hvis jeg ikke hadde trengt å bekymre meg for bruken av medisiner i et svangerskap, tror jeg vi hadde prøvd å få barn for lenge siden.. Men jeg er veldig urolig for hvordan kroppen vil reagere på en kombinasjon av svangerskap og medisiner. Og viktigst, hvordan barnet vil påvirkes av slike medisiner. Takk på forhånd!

Kvinne 24
Svar

  

SSRI er relativt nye legemidler, og da er produsenten veldig forsiktig og fraråder ofte bruk i graviditet for ‘sikkerhets skyld’. Legemiddelutprøving foretas ikke på gravide, så det kan ta lang tid før man får tilstrekkelig erfaring. Derfor vil pakningsvedlegget for legemdilet ofte beskrive forsiktighet eller fraråde. 

I Norge får vi meget god informasjon om legemidler fra Relis, ikke minst angående legemidler og graviditet. Det har vært mange spørsmål til Relis om bruk av SSRI-preparater under graviditet og amming. Siste oppdatering som jeg finner, er fra 2018. 

Hvilke antidepressiva foretrekkes brukt gjennom svangerskap? (relis.no)

Ved behov for behandling er escitalopram blant de SSRI-preparater som foretrekkes. 

Så merk deg dette som skrives i Veileder i fødselshjelp for norske gynekologer 2020. Forekomsten av medfødte misdannelser i Norge er 2-3%. I mellom 70 og 80% av tilfellene er årsaken til misdannelsen ukjent. I mindre enn 1% av tilfellene er fosterskaden forårsaket av teratogene legemidler.

Jeg foreslår at du leser igjennom artikkelen fra 2018 og diskuterer den med din fastlege.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-