Sjanse for graviditet ?

Spørsmål

Hvor stor er sjansen for å være gravid i mitt tilfelle?
Samleie ca. to ganger i døgnet fom. 21. nov. tom. 30. nov.for å være sikker på å være innenfor eggløsningen.
Rimelig sikker på at eggl. fant sted med tanke på "eggløsningsslim" o.l., men tror at den kan ha funnet sted så tidlig som 26 el. 27. nov.
Har gått med brystspenninger fom. 27. nov.+ tidvis litt øm og "spent" i underlivet, samt veldig berg- og dalbane i humøret.
Gr.Test negativ, men kanskje litt tidlig å stole på den.
Under forrige graviditet var jeg 8-9 uker på vei før testen ga positivt utslag, selv om den viste neg. hos legen.
Måtte få stadfestet graviditet på ultralyd ved 9 ukers graviditet.
Men hadde da hatt noen uker med brystspenninger som gjorde at jeg satt tingene litt i sammenheng.
Men de brystspenninger jeg opplever nå kan de skyldes Pergotime selv om det er tre uker siden siste tablett?
Har også fått litt små "kviser" i ansiktet som tegn på at det skjer noe hormonelt med kroppen, men vet ikke om dette bare er ettervirkninger av Pergotime?
Fint om du kan svare på tross av at det straks er jul...
Hilsen PCO-S med barneønske

Relevante sykdommer/medisiner: PCO-s, oppdaget i februar 1998.
Har et svangerskap og en fødsel bak meg for ti år siden.
Går til kontroll en gang i året hos spesialist på gynekologisk poliklinikk vedr. PCO-S.
Har i tilknytning til denne PCO-S en såkalt "hyperinsulinisme".
Er forøvrig 172 cm og varierer mellom 70 - 75 kg. Har svært sjelden menstruasjon.
Sist på kontroll målte legen livmora til 3,5 cm, perfekt tykkelse på slimhinna (ble det sagt) og nok av egg å ta av. Måtte bare få til en eggløsning. Fikk Pergotime da 18.nov. og begynte med disse alt da 2 tab i 5 dager.

Kvinne, 31 år

Svar

Hei !

Først vil jeg si at du har skrevet et ualminnelig godt formulert spørsmål, hvor all relevant informasjon er tatt med. Det er like godt eller bedre enn en legejournal.

Det er også fint at du er obs på viktigheten av å ha hyppig samleie under forventet eggløsningsperiode, og på at du sjekker konsistensen på det du kaller "eggløsningsslim". Jeg går ut fra at du tenker på det at slimet ofte blir lettere å trekke ut i tråder.

Det er meget mulig at du faktisk har hatt eggløsning på det tidspunkt du selv formoder. Og med hyppige samleier før, under og etter dette, har du ihvertfall lagt forholdene så vel til rette for befruktning som mulig. Du har gjort alt etter "læreboken" !

Men; selv om man har hyppig samleie i eggløsningsperioden, så betyr dette selvfølgelig ikke at man nødvendigvis oppnår befruktning. Et betydelig element av "flaks" eller tilfeldigheter kommer også inn i bildet, og det har man ikke oversikt over.

Og så kommer en ting til:
En betydelig andel av befruktede egg vil ikke feste seg i livmorslimhinnen. Dette kan man ikke vite noe sikkert om, fordi vi her snakker om en hel rekke befruktede egg som bare blir utstøtt, og aldri blir merket som et påbegynt svangerskap av kvinnen det gjelder. Dette tenker man seg er naturens "kvalitetskontroll" hvor man utstøter fosteranlegg som ikke er overlevelsesdyktig osv., da her er en hel rekke ting som skal klaffe for at et befruktet egg skal kunne utvikle seg videre til et foster.

Da sitter vi igjen med følgende :
1) man blir ikke nødvendigvis befruktet selv om alt egentlig skulle ligge til rette for det, tidsmessig osv
2) langt fra alle befruktede egg går videre til å utvikles til fostere

Dette er såpass store usikkerhetsmomenter, at å snakke om sannsynlighet i hvert enkelt tilfelle, blir tilnærmet umulig. Man kan snakke om prosenter osv rent statistisk, men da handler det om "X prosent av 1000 befruktede egg" osv, og et slikt prosenttall vil ikke nødvendigvis gjelde i ditt enkelttilfelle.

Mao. jeg kan ikke gi deg noe eksakt informasjon om hvor stor sjansen er for at du er gravid nå. Men jeg kan bekrefte at du har gjort alt etter alle kunstens regler, og at du er svært flink til å gjøre de rette observasjoner m.v., og dette må du fortsette med, hvis det nå skulle vise seg at du ikke er gravid.

De mulige svangerskapstegn du kjenner, slik som brystspenninger, begynnende kviser, kan like gjerne være Pergotime-bivirkninger, så dette er heller ikke "sikre bevis".
Men for all del, det kan også være svangerskapstegn !

Jeg vil bare anbefale deg å ta noen gravitester i tiden fremover, og evt få en ultralyd slik som sist.

Forøvrig så er det bra at din hyperinsulinisme er diagnostisert.
Dette er jo egentlig en "del" av din PCOS, mange mener at PCOS er bare en av flere måter hyperinsulinisme viser seg på.

Jeg har sett mange eksempler på kvinner med PCOS som har blitt "meget fruktbare" og raskt blitt gravide, ved å gjøre noe med sin hyperinsulinisme.
Hyperinsulinisme betyr altså at du produserer for mye insulin, som opp imot antatt 10% av den friske norske befolkning.
Insulin produseres i kroppen som "svar" på inntak av karbohydrater.
Jo "raskere" karbohydrater, jo større insulinstigning.
Ved å legge om kostholdet til et kosthold med lite eller ingen raske karbohydrater, og også øke sin muskelmasse ved styrketrening, vil din insulinproduksjon kunne synke vesentlig, og også bli ganske normal.
Det vil øke din fruktbarhet vesentlig.
Dette med raske karbohydrater kan også defineres ut fra begrepet "glykemisk indeks" / GI, og dette kan du lese mye om på nettet, evt i noe av f.eks. dr Fedon Lindbergs litteratur.
Her vil mange med ditt type problem, kunne finne en elegant løsning, som også i tillegg har masse andre gunstige virkninger på kroppen. (Vektnedgang for den som trenger det, bedre kolesterol, forebygge diabetes m.v.)

Jeg ønsker deg lykke til og krysser fingrene for deg !
Og god jul !