Sex og redusert sædkvalitet

Spørsmål

Ufrivillig barnløshet - sædkvalitet

Min mann (49 år) og jeg ønsker oss barn, og jeg er under utredning hos min lege. Vi har prøvd i 1 1/2 år. Min manns sædkvalitet er ikke av den beste kvalitet, men ifølge urolog skal den være tilstrekkelig til å gjøre meg gravid. Min mann har for ca. 1. mnd siden avsluttet en antibiotikakur, pga. infeksjon som ble funnet iforbindelse med sædprøven.

Mine 2 spørsmål gjelder:

1. Sex-pause og sædkvalitet
Stemmer det at vi bør avstå fra sex ca en uke før eggløsning, slik at min mann skal spare opp sæd til "det gjelder" ? Har også hørt ny forskning som sier at menn med lav sædkvalitet får gradvis dårligere sæd jo lengre de avstår fra sex. Altså, hva er optimal utnyttelse av min manns svake sædkvalitet mtp. ønsket graviditet ?

2. Sædkvalitet og varme bad og badstu
Min mann er glad i lange varme bad og badstu, kan dette redusere hans sædkvalitet ? Hvis så, er er dette av forbigående art ? Isåfall, hvor mange dager før min eggløsning bør han unngå varme bad eller badstu. Andre synspunkter her ?

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

1. Det er meningsløst å avstå fra sex for å bedre sædkvaliteten. Sædcellene (de som er bra) lever i inn til 7 døgn! Det er bare stress og mas å spare opp sæd til "når det gjelder". Lev hyggelig sammen, og ha sex når dere har lyst og ikke under press og tvang!

2. Det er antatt at høyere temperatur kan redusere sædkvalitet. Derfor henger pungen uten for kroppen, og har en lavere temperatur. Jeg har aldri vært bort i spørsmålet om varme bad/badstu vil innvirke på sæden, men jeg stiller meg tvilende. Det meste av tiden vil sædcellene være i normalt temperaturmiljø. Det er antatt av betydning at pungen ikke blir klemt inn i en trang truse, men får henge fritt, f. eks. i en vid shorts.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 199,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn