image: Redd for at snus i svangerskap kan ha skadet barnet

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Redd for at snus i svangerskap kan ha skadet barnet

Spørsmål

Jeg har dessverre brukt snus gjennom det aller meste av svangerskapet mitt, og er bekymret for konsekvensene. Nikotin har jeg vært avhengig av lenge, men hadde alltid trodd at jeg ville slutte med en gang jeg ble gravid. Den gang ei! I stedet kom jeg inn i en ond sirkel hvor alle bekymringene og skammen rundt snusing i svangerskapet bare førte til enda mer snusing!

Svangerskapet har dessverre vært preget av angst og depresjon i kjølvannet av corona. I en periode skjulte jeg snusingen selv for samboeren min, og jordmor har jeg aldri turt å være ærlig med. 36 uker gravid «tilstod» jeg gråtende for samboeren min og sa jeg trengte hans hjelp for å klare å slutte.

Nå er motivasjonen min at jeg i alle fall kan forsøke å unngå at mitt stakkars barn blir født med nikotinabstinenser. Jeg har ellers vært på utallige ultralyder som viser et friskt barn, selv om dette dessverre ikke utelukker skader som ikke synes utenpå. Jeg er nå 38 uker på vei og ikke rørt nikotin på to uker. Barnet ligger i øvre del av vekstkurven (basert på SF-mål). Ingenting tyder foreløpig på at barnet blir født for tidlig eller med lav vekt, og jeg har ingen objektive symptomer på svangerskapsforgiftninger. Jeg sitter med masse spørsmål.

Hvor lenge er det sannsynlig at babyen vil ha abstinenser, og er det tidsnok å ha sluttet fire uker før fødsel?

Hva bør jeg være oppmerksom på i nyfødtperioden?

Jeg holder på å spises opp av dårlig samvittighet samtidig som jeg ikke tør å «tilstå» for jordmoren min. Skjønner at det er umulig å forsikre meg om at alt vil gå bra, men trenger noen råd om hvordan vi kan gå videre herfra.

Kvinne 36
Svar

Mon ikke alle gravide vil det beste for sitt barn og derfor vil ha meget dårlig samvittighet for livsstil som ikke er optimal for fosteret? Røyk og snus i graviditet kan hemme fosterets vekst så det i gjennomsnitt blir ca. 200 g lettere enn hos de som ikke har røyket/snust. Det er økt risiko for en for tidlig fødsel, men i og med at du er kommet til uke 38 kan fødselen ikke komme ‘for tidlig’. Det er økt risiko for dødfødsel (0,48% mot 0,34%.)

Så vil jeg gjøre deg oppmerksom på at i 1999 røykte 22,7 % ved starten av graviditeten

og 16,0% ved slutten av graviditeten. I 2018 er tallene redusert til 2,7% og 1,6%.

Går man enda lengre tilbake i tiden var andel røykende gravide enda større, midt på 1980-tallet røykte mer enn hver tredje gravide kvinne.

Det er altså ganske mange tusener (millioner?) barn som er født av røykende mødre, og det har gått bra likevel. Det er ikke grunn til å være svært bekymret.

Jeg kan ikke forestille meg at din nyfødte vil plages med abstinenser. Det er viktig at du ikke starter opp med snus etter fødselen da det kan ha uheldig innvirkning på ammingen. Krybbedød er meget sjelden forekommende, men forekommer hyppigere hos barn av røykende mødre. Følg rådene angående leiring av barnet.

Vær åpen overfor jordmor, du vil få hjelp, ikke kjeft.

Jeg håper at det går greit med fødsel og tiden etterpå.

Vennlig hilsen Mette

Kilde: Stadig færre gravide røyker i svangerskapet - FHI

LES OGSÅ: Hvordan slutte å snuse

Illustrasjonsbilder øverst: topotishka / Shutterstock / NTB. Innfelt bilde: bildfokus.se / Shutterstock / NTB