Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Når ble jeg gravid?

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid. Jeg har hatt uregelmessig mensentrasjon siden jeg har gått på ppiller (cerazette) i alle år. Jeg sluttet på ppillene i slutten av oktober 2019. Jeg mener jeg hadde eggløsning rundt midten av november siden jeg kjente puppene mine var ømme og hadde vondt i eggstokkene når jeg presset. To uker senere, altså 30 november fikk jeg mensen. Denne hadde jeg kun i 4 dager (bruker å ha den i 6 til 7). Jeg tok en graviditetstest 5. Januar nå, denne viste gravid. Jeg reiste så å kjøpte en digital en som viste 1 til 2 uker siden unnfangelse. Dagen etter tok jeg en ny som viste 2 til 3 uker siden unnfangelse. Jeg har kjent ømme bryster og eggstokker i ca 2 uker nå. Problemet et at jeg og min samboer hadde en pause i desember mnd. Her hadde jeg da tross dette, regelmessig samleie med han. Natt til den 21 desember hadde jeg samleie med en annen. Jeg tok da angrepille 22 desember, innenfor 24 timer. Jeg og min samboer fant frem til hverandre igjen på julaften. Jeg lurer nå på hvem som kan være barnefaren? Jeg kan ikke beholde om det er stor sjans det ikke er min samboer sin. Min samboer vet ikke om det som skjedde natt til 21. Utifra mine kalkulajsoner fra første dag i siste mens (30 november) så burde vel jeg ha eggløsning rundt den 14 desember? Men kan det være noe avvik her siden jeg ikke har regelmessig mens? (før for flere år siden hadde jeg den alltid en gang i mnd, syklus 28 til 30 dager). Hvor sikker er angrepillen? Kan eggløsningen ha vært rundt den 20,21 desember? Testene sier 1 til 2 uker og 2 til 3 uker, da vil det si det har blitt unnfanget etter 21 desember som da er stor sjans for at min samboer ikke er faren? Jeg har bestilt tidlig ultralyd rundt 27 januar, men har lest at de hekker ikke kan fastsette noe dato for unnfangelse. Ihvertfall ikke om det står med 1 uke kanskje? Huff vet ikke hva jeg skal gjøre. Vil ha barn med samboer men tør ikke beholde om risken er stor for at det ikke er han. Hilsen ei veldig nervøs og skamfull jente.

Kvinne 30
Svar

  

Dette skulle være en grei sak:

30.11. Siste menstruasjon (en måned etter avsluttet bruk av Cerazette)

14.12. Eggløsning sannsynlig, bli gravid i denne syklus

9.-14.12. Er da de fruktbare dager hvor du ble gravid. Du forteller ikke om samleier i denne perioden, men jeg går ut fra at det var med din samboer. Dagen etter eggløsning er det ikke mulig å bli gravid, og slett ikke en uke etter eggløsning


Du har tatt angrepillen i en periode hvor den ikke har effekt fordi graviditet allerede er inntrådt, pillen kan ikke fremkalle abort.

Neste spørsmål er om angrepillen kan ha skadet fosteranlegget. Det er to typer av angrepiller. Norlevo eller Postinor inneholder levonorgestrel. Denne pillen har lenge vært i bruk og inneholder et hormon som også finnes i p-piller. Det er ikke observert fosterskader ved bruk i svangerskapet. Den nyere angrepille, Ellaone, inneholder ulipristal, den har vært i bruk i kortere tid, men det jeg kan se har det ikke vært rapportert fosterskader. Så du skulle kunne føle deg trygg for at fosteret ikke er skadet.

Til dine spørsmål:

· Jeg lurer nå på hvem som kan være barnefaren? Svar: jeg vil regne det som sikkert at det er din samboer

· Utifra mine kalkulajsoner fra første dag i siste mens (30 november) så burde vel jeg ha eggløsning rundt den 14 desember? Svar: det er også mitt utgangspunkt.

· Men kan det være noe avvik her siden jeg ikke har regelmessig mens? (før for flere år siden hadde jeg den alltid en gang i mnd, syklus 28 til 30 dager). Svar: den uregelmessige menstruasjon var vel mens du brukte Cerazette, og når du slutter med pillen blir menstruasjonen igjen etter vanlig regelmessige mønster. Effekten av Cerazette er ute, ellers ville du ikke kunne ha eggløsning

· Hvor sikker er angrepillen? Svar: Angrepiller er ikke 100%, men når de tas på feil tidspunkt, dvs. etter at du er blitt gravid, så har de ingen effekt.

· Kan eggløsningen ha vært rundt den 20,21 desember? Svar: Lite sannsynlig

· Testene sier 1 til 2 uker og 2 til 3 uker, da vil det si det har blitt unnfanget etter 21 desember som da er stor sjans for at min samboer ikke er faren? Svar: jeg ville ikke stole på slike tester da det er meget stor variasjon i nivå av svangerskapshormonet HCG

Jeg håper at du har fått svar på dine spørsmål så du kan føle deg trygg. Kanskje du kan få en ekstra tidlig ultralyd for å bli helt sikker? Husk at vi leger og jordmødre regner svangerskapet fra siste menstruasjon, ikke fra mulig befruktningstidspunkt. Du er altså i dag 5 uker og 5 dager gravid.

Lykke til, vennlig hilsen Mette