Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Måle progesteron i graviditet? Forholdsregler i graviditet etter konisering.

Spørsmål

Hei, Jeg har akkurat fått en positiv graviditetstest. Jeg er ca 3 dager forsinket med mens. Jeg spotter til vanlig opp til en uke før mensen starter, det har jeg gjort i 10 mnd nå. Denne perioden spottet jeg tre dager før jeg opprinnelig skulle ha mens, også opphørte spottingen. Har aldri testet om jeg har lav progesteron(da jeg har lest at det kan ha en sammenheng med SA? Men jeg vet ikke). For meg er det viktig at jeg vet om jeg burde sjekke opp i dette, eller om det egentlig er vanlig. Jeg vet det er en sjanse for å miste tidlig svangerskapet, men om det skulle være lavt progesterone så hadde det vært greit å sjekke opp i det. Lurer også på evt når man skal ta denne blodprøven i syklusen? Jeg gjennomførte en konisering i 2019, og lurer på om dette er noe jeg må bli fulgt opp for tidligere enn den vanlige UL-sjekken(husker ikke nårtid den er)? Vi har prøvd av og på i over to år på bli gravide uten hell. Takk på forhånd:-)

Kvinne 28
Svar

  

Gratulerer med graviditeten. 

Det er ikke vanlig å teste for progesteron, hverken i en normal syklus eller under graviditet. Hvis man er usikker på om det har vært eggløsning, f.eks. etter eggløsningsstimulasjon eller ved uregelmessige blødninger, så tester man progesteron midt mellom antatt eggløsning og forventet menstruasjon (dvs dag 21-25 i en normal syklus.

De småblødninger du har hatt, kan skyldes forandringer på livmorhalsen etter konisering, at den indre slimhinnen i livmorhalsen kommer ut på overflaten som en ‘ektopi’. Det kan din lege sjekke ved en vanlig underlivs-undersøkelse. Det er helt ufarlig og har ikke betydning for graviditeten.

Å gi progesterontilskudd for å redusere risiko for abort har vært diskutert, og de fleste er negative til det. I en 'god' (levedyktig)  graviditet produseres tilstrekkelig progesteron, men er graviditeten 'dårlig' så vil progesteron nok være lavere før det blir abort, men kvalitet på graviditeten bedres ikke av progesterontilskudd. Litt populært forklart, men kanskje du skjønner?

Du er konisert, og det kan medføre risiko for senabort eller for tidlig fødsel, hvis livmorhalsen er svekket. Du bør få opplyst hvor mye som er fjernet av livmorhalsen ved konisering. Hvis det var mer enn 2 cm, så bør du henvises til fødepoliklinikken i uke 16-24 for ultralydmåling av lengden på livmorhalsen (cervix). Ellers er det ikke spesiell oppfølging. Følg de vanlige rutiner for svangerskapskontroll.

Altså ingen grunn til å måle progesteron, men få informasjon om koniseringen.

Lykke til med graviditet og fødsel.

Vennlig hilsen Mette