Luftlekkasje etter fødselsskade og gravid på nytt

Spørsmål

Hei
For to års siden fødte jeg en gutt på 4800gr (født 2 dager etter termin). Fødselen var tøff for oss begge. Fra hodet hans var delvis ute til han var født tok det nesten 1,5time. Jeg fikk en totalruptur (grad 4b) og han ble sendt til nyfødt intensiven. I ettertid har jeg slitt med luftinkontinens. Jeg er nå gravid igjen (6mnd på vei) og har problemer med både luft- og avføringsinkontinens, i tillegg til påvist cystocele.

Ved rutineultralyd sa jordmor bare at hun gikk ut ifra at jeg ville ha keisersnitt denne gangen, så jeg vet at jeg får det hvis jeg vil. Andre jordmødre jeg har snakket med sier keisersnitt er tull, at det kommer til å gå bra å føde vaginalt og at det ikke er sannsynlig at jeg revner igjen eller får større plager. Jeg får da høre om risiki ved keisersnitt både for babyen og for meg.

Jeg er normalvektig, bmi på 20 før graviditet, sunn og frisk. Levde sunt og gikk tur minst en time om dagen i forrige svangerskap. Jeg anser det derfor som lite sannsynlig at babyen i magen kommer til å ha en fødselsvekt på under 4500gr. Skal på sykehuset for vekstestimering om en måned.

Det jeg lurer på er hvordan skal jeg velge mellom keisersnitt og vanlig fødsel? Bør jeg gå til en gynekolog for en grundig undersøkelse? Hva bør jeg velge? Vil kroppen min tåle å føde en ny baby på nesten 5kg? Jeg har grudd meg mye til denne fødselen tidligere i svangerskapet(grudde meg ikke til den første), men gjør ikke det lenger nå. Det jeg virkelig gruer meg til er resten av livet mitt hvis disse plagene jeg nå har kommer til å fortsette eller bli verre. Det å sitte i møte på jobb og så plutselig kjenne en lukt som jeg etterhvert forstår at kommer fra meg..vite at jeg virkelig trenger en dusj og nytt skift uten å ha muligheten.. Det opplever jeg nå. Ikke å kunne trene igjen, og til slutt ende med at jeg isolerer meg helt. Før jeg ble gravid denne gangen hadde jeg sluttet å trene på treningssenter og sammen med andre pga luft og avføringsinkontinens.

Takknemlig for svar

Kvinne, 37 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Det er veldig synd at du etter din første fødsel fikk en fødselsrift som har gitt deg vedvarende plager med luftlekkasje fra endetarmen. Dessverre er det slik at en ny vaginal fødsel kan forverre disse plagene. Nå har du heldigvis allerede time ved svangerskapspoliklinikken ved sykehuset du skal føde – da vil du være ca 7 måneder på vei. Da bør du bli undersøkt av gynekolog ved avdelingen og få råd om hva som vil være anbefalt fødselsmetode for deg - ut fra type skade du fikk ved første fødsel og ut fra hvilke plager du har nå.

Slik du beskriver plagene dine kan det være aktuelt med planlagt keisersnitt denne gang. Jeg synes du bør følge de råd du vil få fra legene ved avdelingen du skal føde. Etter fødselen bør du få råd og instruksjon til trening av bekkenbunn hos fysioterapeut med kompetanse innen bekkenbunnstrening. Ved vedvarende analinkontinens bør du etter en tid etter fødsel bli henvist til gastrokirurg med kompetanse innen slike fødselsskader for vurdering av muligheten for operativ korreksjon av endetarmens lukkemuskel.

I forbindelse med vaginal fødsel er forekomsten av 3. og 4.grads perinealruptur 0,5-6 %. Risikofaktorer for slik fødselsrift er bl.a. førstegangsfødende kvinner, når barnet har fødselsvekt 򘖀gram, operativ forløsning (vakuum/tang), langvarig 2. stadium av fødselen (utdrivningsfasen/trykkefasen), og tidligere perinealruptur grad 3 og 4.

Alle kvinner som har gjennomgått en perinealruptur grad 3 og 4 bør tilbys en kontroll etter ca 12 måneder. Hvis kvinnen da har symptomer i form av anal inkontinens bør hun utredes videre med bildediagnostikk (ultralyd og/el MR) og evt. direkte henvisning til gastrokirurg med tanke på reparasjon av skaden.

Studier viser at 25-60 % av kvinner med perinealruptur grad 3 og 4 får varige plager
i form av analinkontinens. I disse studiene har de fleste symptomer i form av luftinkontinens.

Ny vaginal fødsel kan forverre symptomene på anal inkontinens. Hvis kvinnen har symptomer eller evt. store defekter i endetarmens lukkemuskel ved ultralyd/MR-undersøkelse, bør man diskutere forløsningsmetode. Har kvinnen ingen symptomer og ingen defekter i analsfinkter, bør hun kunne føde vaginalt på nytt.

Kilde: Veileder i fødselshjelp 2008, Norsk gynekologisk forening.

Håper du synes dette var til hjelp. Jeg ønsker deg lykke til videre og tror du vil få god oppfølging og behandling ved sykehuset du skal føde.

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn