Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Lavt stoffskifte og graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg har de siste ca 10 årene hatt lavt stoffsifte. ble raskt trappet opp til 100mcg daglig for 10 år siden og vært stabil på 100mcg de siste år. Med unntak av uregelmessig og sjelden menstrasjon har jeg aldri vært plaget av stoffskiftet. Min mann og jeg forsøkt litt over 1 år å bli gravide og har nå endelig lykktes. Er nå ca 9 uker. Det som bekymerer meg er alt for høy TSH på forrige måling. Følgende blodprøver er tatt på disse datoer:

01.06-15 (før gravid): TSH: 0,81 T4: 11
16.07-15 (ca 4uker+4dager) TSH: 0,93 T4:12
14.08-15 (ca 8 uker+ 5 dager) TSH: 5,9 T4 10

Fastlegen ønsker derfor at jeg skal starte opp med å øke fra 100mcg til 125mcg levaxin i 1 mnd før ny måling tas. Mitt spørsmål er om dette er for lite? Jeg vet jo at ikke dere doserer over nett og jeg kommer ikke til å forandre noe før jeg prater med fastlegen, men bør jeg ta doseringen opp med han en gang til?

Jeg leser på nett om at for lavt stoffskifte kan blant annet gjøre at barnet får lavere IQ enn det ellers ville fått med godt regulert stoffskifte hos mor. Er det stor sansynlighet for at barnet har blitt påvirket av mitt lave stoffskifte?

Svar

Hei,
Gratulerer med graviditet.
Det er helt vanlig at man trenger å justere opp Levaxinmengden under svangerskapet. I gjennomsnitt øker behovet med ca 30% av "vanlig dose" i løpet av 1.trimester. Effekt styres etter blodprøver. Øk slik fastlegen foreslår og ta deretter nye prøver for å se om dette er tilstrekkelig. Det er riktig som du sier at jeg ikke kan gjøre dosering over nett.
Dette er en vanlig problemstilling og mange fastleger er dyktige på å passe på at den gravide får riktig dose. Du har ligget innen anbefalte nivåer i starten, og når du nå øker tror jeg dette vil gå helt fint uten at det blir noen negativ påvirkning på barnet på noen som helst måte.
Masse lykke til videre med svangerskap og fødsel når den tid kommer.

Med vennlig hilsen
Liv Bente Romundstad
Gynekolog