Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Jerntilskudd i graviditet?

Spørsmål

Hei. Litt historikk først.Jeg har en samboer som ikke er istand til å føde normalt,har hatt 2 keisersnitt,å nå snart skal hun ha et tredje. Konsekvensen av keisersnitt nr 2 var en veldig lav blodprosent(10%) og jerninnhold.(2.5%)Etter mye om å men begynte nivået å komme seg til rett nivå,men så ble hun gravid igjen,å begge nivåer er nå på veg ned igjen. Å her kommer problemstillingen. Det virker som det et stor uenighet om hva som skal gjøres,jordmor sier at hun skal kjøre på med jern,sykehuset sier at dette ikke er nødvendig,å fastlegen virker usikker.Han vil bare ha nye prøver hele tiden ihåp om at dette ordner seg selv. Jeg begynner å bli bekymret,for det er ingen som setter foten ned å tar kommandoen.Ingenting skjer,å verdiene synker.Hun har nå hatt for lave verdier siden Januar 2019. Er det noen spesialist eller klinikk jeg kan kontakte for å få skikklig oppfølgning?

Kvinne 28
Svar

  

Det har vært mye diskusjon frem og tilbake med hensyn til jerntilskudd under graviditet, men det er nå satt faste regler av myndighetene. 


Jeg kopierer det som er bestemt (https://www.helsebiblioteket.no/pasientinformasjon/alle-brosjyrer/jern-og-gravide)


Om du trenger jerntilskudd, er avhengig av kroppens jernlagre før graviditeten. Jernlagrene kan være høye nok hos fysisk aktive kvinner med jernrikt kosthold, men det kan være vanskelig å sikre tilstrekkelig jern gjennom
kosten. Særlig gjelder dette kvinner som før svangerskapet har hatt store menstruasjonsblødninger, som medfører stort tap av jern fra kroppen.

Måling av serumferritin

Alle gravide skal få tilbud om måling av serumferritin (= mål på jernlager) ved første kontroll i første trimester for å se om jerntilskudd er nødvendig. Det er nok med én måling. Anbefalingene i Nasjonal faglig retningslinje for svangerskapsomsorgen (Helsedirektoratet 2018) er som følger:

  • Hvis serumferritin      er over 70 μg/L, trenger du ikke jerntilskudd (= gode jernlagre).
  • Hvis serumferritin      er mellom 30 og 70 μg/L, bør du få jerntilskudd med 40 mg jern per      dag fra uke 18 – 20 og ut svangerskapet (= middels jernlagre.
  • Hvis serumferritin      er under 30 μg/L, bør du få jerntilskudd med 60 mg jern per dag fra      uke 18 – 20 og ut svangerskapet (= lave jernlagre).

Hvis det ikke har blitt utført en måling av ferritin, så anbefales det å ta tilskudd på 40 mg jern per dag fra uke 18 – 20 og ut svangerskapet. Hvis jernlagrene er helt tomme, dvs. serumferritin er under 12 μg/L, bør du starte å ta jerntilskudd med en gang.

Måling av hemoglobin (Hb)

Det er normalt at hemoglobinkonsentrasjonen (Hb) (=blodprosenten) synker utover i svangerskapet, men det har vanligvis ikke sammenheng med jernlagrene. Blodprosenten gir derfor liten informasjon om jernlagrene.


Dette skulle være helt klare regler som både leger og jordmødre har å forholde seg til. Der er ingen som kan gi bedre oppfølging enn fastlege og jordmor med hjelp fra fødselslege om det skulle oppstå spesielle problemer, f.eks. at den gravide ikke tåler å ta jerntabletter.


Lykke til med graviditeten, vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-