Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hematom, blodansamling, i gravid livmor

Spørsmål

Jeg hadde en stor blødning for 1.5 uke siden, da var jeg i svangerskapsuke 12. Jeg fikk sterke smerter i magen etter å ha trent lett styrke, og begynte å blø mye samme natt. Ultralyd en uke etter blødningen viste en frisk baby, og et hematom som dessverre fortsatt hadde blod i seg (plassert på nedsiden i livmoren, noe gynekologen sa var bra). Gynekologen sa også at det er veldig stor sjanse for at alt går fint siden det så bra ut en uke etter blødningen. Jeg har hverken blødd før eller etter natten i uke 12, men det var mye blod som kom da. Har lest at det er 90% sjanse for at det går fint med babyen når det er levende på ul etter en slik blødning. Dette er jo mye større sjanse for abort enn for andre som har kommer like langt som meg. Jeg lurer derfor på når sjansen for abort reduseres enda mer, jeg håper det ikke er 10% sjanse for abort resten av svangerskapet. Lurer også på om det er noe spesielt jeg burde gjøre/ikke gjøre i tiden fremover. Får forresten smerter helt nede i magen når jeg nyser, strekker meg, hoster osv. Kan det ha sammenheng med blodansamlingen? Er veldig redd for å starte å blø igjen, og at blodet skal ta med seg deler av livmoren og føre til en abort.

Kvinne 28
Svar

  

Et hematom er en blodansamling som oppstår etter at det har foreligget en blødning. Et hematom er en risikofaktor for svangerskapsutfallet. Du snakker  om ‘abort-risiko, men begrepet abort går kun til ca 22 uke av svangerskap, deretter brukes termen ‘preterm fødsel’ frem til 37 uker. Et hematom kan øke risiko for dårligere vekst av fosteret og for en for tidlig fødsel. Det er vanskelig å få full oversikt over hvilke forhold ved hematomet som gir økt risiko, men lokalisasjonen av hematomet i forhold til morkaken og lokalisasjon i livmoren spiller en rolle. Tidspunkt for diagnose, størrelse av hematomet og vaginalblødning kan også ha betydning. Hvis legen som har vurdert forholdene ved ultralyd mener at det er 90% sjanse for at det går bra, så synes jeg at du skal forholde deg til denne opplysningen. Du vil sikkert få en grundig oppfølgning i løpet av graviditeten, både for å se om hematomet endrer seg i størrelse og om fosteret vokser normalt.

Til dine spørsmål:

· Det er ikke noe du kan gjøre for å hindre evt ny blødning, og risiko for det er heller liten

· Blodansamlingen kan ikke forklare de smerter som du beskriver.

Hvis du kan lese engelsk, så er her en oversiktsartikkel. Det fremgår av konklusjonen at det hersker mye usikkerhet. 

Symptoms of an intrauterine hematoma associated with pregnancy complications: a systematic review - PubMed (nih.gov)

Jeg håper at det kommer til å gå bra og ønsker deg lykke til. 

Vennlig hilsen Mette