Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

HCG og kvalme: Bekymringer for om graviditeten er normal

Spørsmål

Hei. Jeg har endelig blitt gravid gjennom IVF etter 4 års prøving. Idag er jeg i uke 5+5 og har forsåvidt vært skånt for harde symptomer. Jeg har mensmurringer som kommer og går, litt vondt i korsryggen og ømme pupper. Men igår våknet jeg med kvalme, noe jeg tolket som positiv. Idag derimot er jeg helt fin igjen og er nervøs for å miste. Vil symptomer som kvalme komme og gå slik som dette? At jeg en dag er kvalm og dagen etter plutselig er fin igjen?

Hcg måling på dag 13 etter innsett (17 dager etter befruktning siden jeg satt inn et blastocyst) var på 973. Dag 16 (21 dager etter befruktning) var tallet 4052. Er dette normale tall? Synes de virker høye. Redd for feks downs. Skal sies at jeg også går på 5 klikk Ovitrelle-sprøyte hver 3.dag som gir litt ekstra hcg. Bør jeg bekymre meg for høye hcg-tall og symptomer som plutselig forsvinner?

Kvinne 37
Svar

Først vil jeg gratulere med graviditeten. Jeg forstår at du kanskje føler at det kan være for godt til å være sant og derfor har bekymringer? Du er bekymret for at manglende kvalme betyr at det går dårlig med graviditeten, og på den andre siden er du bekymret for at svangerskapshormonet hCG stiger for raskt. Det stemmer ikke helt sammen.

Kvalme kan komme og gå, avhengig av mange faktorer, f.eks. hva du har spist. Noen får lite kvalme, noen voldsom kvalme, det er helt individuelt.

Med hensyn til hCG-verdiene, så har vi en tommelfingerregel om at verdien dobles annenhver dag. Jeg er litt usikker på om det har vært 3 eller 4 dager mellom prøvene, men verdiene er innenfor det normale området som er meget stort (se referansen). Du har dessuten fått Ovitrelle som er hCG, men jeg er litt usikker på om denne varianten av hCG inngår i målingen?

Jeg synes du skal legge bekymringene til side og i stedet glede deg. Du kommer sikkert snart til ultralyd for vurdering og sannsynligvis også til ‘tidlig ultralyd’ (omkring uke 12). Ved den siste undersøkelsen kan man med stor sannsynlighet se at fosteret har utviklet seg normalt.

Lykke til med graviditeten.

Vennlig hilsen Mette

Henvisninger:

Lommelegen - Høy verdi av graviditetshormonet hCG

Normalverdier for hCG (regnet ut fra siste mens) Kilde: jordmorklinikken.no

  • Uke 3: 5-50
  • Uke 4. 5-426
  • Uke 5: 18-7340
  • Uke 6: 1080-56500
  • Uke 7-8 uker: 7650-229000