Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Graviditet utenfor livmoren må utelukkes!

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid, og hadde første dag i siste menstruasjon 17 mars. For en uke siden begynte det å komme en del brun utflod, med litt klumper. Hatt dette hver dag (nesten like stor mengde som vanlig mens) Tok HCG 3/5 som viste 48000, og på nytt i dag 5/5 som viste 58600. De fleste symptom er borte og kjenner kun på magesmerter. Første graviditet. 29 år. Ellers frisk. Hva mener du ?

Mann 29
Svar

  

HCG, svangerskapshormonet, produseres i morkaken og forteller oss at graviditeten utvikler seg normalt. Det er meget store variasjoner i det som anses som normalt, og man må derfor følge endringen i nivået for å kunne uttale seg. Normalt vil verdien dobles annenhverdag, ved abort vil verdien halveres daglig.

Det har tydeligvis her vært lavere stigning enn ventet, men ikke fall som man ser ved abort. Hvis den gravide også har magesmerter, så må man tenke på om det kan være graviditet utenfor livmoren. Det medfører smerter, blødning og altså mindre stigning av HCG enn forventet. Jeg mener at dette snarest bør avklares ved en ultralydundersøkelse. Hør med fastlegen i dag så du kan bli henvist til ultralyd før helgen. Hvis smertene øker, så bør du søke legevakten. Ikke dra til fjells eller andre steder før det er avklart.

Det behøver ikke å være denne situasjonen, men det må utelukkes

Vennlig hilsen Mette