Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Graviditet, mens, innbilt svangerskap

Spørsmål

Hei Mitt spørsmål er følgende, kan en være gravid og likevel fortsette å ha menstruasjon? Hvis dette er tilfelle, hvor ofte skjer det? Jeg har også hørt om innbilt svangerskap, er det mulig? I så tilfelle vil jeg gjerne vite mer om dette.

Svar

Hei !

Om mulighetene for å ha menstruasjon under graviditet:
Det er ikke helt uvanlig med en menstruasjon helt i begynnelsen av svangerskapet. Vanlige, regelmessige menstruasjoner svangerskapet igjennom, forekommer vel knapt såvidt jeg vet, men innen medisin finnes der alltid svært sjeldne unntak på det meste, men jeg har ikke hørt om dette.

Det svært viktige i denne forbindelse er imidlertid:
Man kan under et svangerskap blø av andre årsaker enn menstruasjon, og det er i seg selv et symptom man alltid skal oppsøke lege for, for å finne ut mer om hvorfor man blør, og evt utelukke alvorligere tilstander.
Det er ikke helt uvanlig å blø av en morkake som ligger lavt, dvs foran mormunnåpningen, f.eks., men dette er jo noe som må fastslås med ultralyd.

Om "innbilt svangerskap":
Du tenker kanskje på at man tror man er gravid uten å virkelig være det. Dette er en "psykisk forstyrrelse" som er svært sjelden, men det er beskrevet, også i Norge. Tilstanden ses hyppigst hos kvinner mellom 30 og 40 år som har et desperat ønske om å bli mødre. Normalt har en kvinne med innbilt svangerskap alle svangerskapssymptomer. Hun kjenner til og med fosterbevegelser. Kvinnen er i en psykisk tilstand hvor hun virkelig tror at hun er gravid til tross for at hun ikke er det.
Det kan være umulig å overbevise en slik kvinne om at hun ikke er gravid, på tross av at det kan "bevises" medisinsk. I slike tilfeller er det nødvendig med tett psykisk oppfølging hos lege eller psykolog.
Det høres ikke ut som om dette er tilfelle hos deg, og en gravitest vil jo avsløre om du er reellt er gravid.

En annen tilstand som ikke er "innbilt", men som er et slags "falskt" svangerskap, har dne medisinske betegnelsen "blæremola".
Dette skjer ved 1 av 1000 til 1500 graviditeter.
Da blir livmorhulen fylt opp av "drueklase-liknende" vev, og ikke noe foster.
Blæremola er en morkake som dannes uten at det finnes levende foster i livmoren. Morkaken er ikke normal, men består i stedet av væskefylte blærer. Blæremola kan gi blødning og noen ganger smerter. Magen vokser raskere enn ved en vanlig graviditet. Det kan komme blærer ut av skjeden.

Du kan lese mer om alt dette i vedlagte link, håper det gir deg svar på dine spørsmål !

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-