Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid uke 25: spørsmål og bekymringer under svangerskapet

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 25. Jeg har kjøpt et nytt teppe til stuen, som jeg ikke har luftet på forhånd. Det lukter voldsomt mye, har forsøkt å lufte godt ut av stuen et par dager. Samtidig har vi begynt å handle inn møbler til barnerommet, og når disse skulle settes opp brukte samboer drill for å skru sammen møblene, så nå lukter det rene sagbruket her hjemme.I denne sammenheng har jeg begynt å bekymre meg for alle disse stoffene som nye møbler, tepper, tekstiler etc. blir satt inn med idag, bromerte flammehemmere, lim i sponplater etc. Leser selvfølgelig på nettet at dette kan være skadelig for fosteret! Har forsøkt å sette møblene inn på et lukket rom og forsøker å lufte ut av dette rommet daglig, men etter en uke lukter det fortsatt sagbruk. Jeg har også kjøpt en del mammatøy som jeg har begynt å bruke, uten å vaske først. Har jeg fått i meg skadelige stoffer gjennom tøyet? Videre har vi nylig blitt hytteeiere og overtakelse er denne uken. Tidligere eier har nylig malt hele hytta, soverom også (èn uke siden nå), kan jeg opphold meg på hytta nå? Malingen som er brukt er vannbasert, av typen Bliss fra Gjøco. Videre tenker jeg at de har vasket ut av hytta før overtakelse, og mest sannsynlig har brukt både det ene og andre av vaskemidler, som f. eks ovnrens, kan jeg da lage mat i ovnen? Videre vet jeg at tidligere hytteier har kreft og gjennomgår cellegidtbeh. på nåværende tidspunkt, hun har brukt hytten mye under cellegiftbeh. Vil det være cellegift i tekstiler, som senger, sofa, og på overflater i hytta som toalett, bad, dusj, kjøkken etc. som jeg må passe meg for? Vi overtar hytta med innbo. Holder det å rengjøre med en våt klut? Senger er jeg mest bekymret for da vi ikke får rengjort madrass utover å legge en overmadrass over.
Som du ser er det flere bekymringer som opptar tankene mine, kan du være så snill å svare på alle punktene jeg har nevnt, så blir jeg veldig takknemlig. Hilsen bekymret gravid.

Svar

Hei og gratulerer med graviditet.
Svangerskapet er en reise som for mange er preget av mange tanker, følelser, forventninger og ikke minst bekymringer. Det er viktig å sortere slik at bekymringene ikke kommer i veien for og tar for stor plass av livet i denne fasen. Jeg skjønner dere er inne i en hektisk fase med masse som skal på plass før fødselen.
Mange opplever at luktesansen er forsterket under graviditeten slik at lukter man ikke la så godt merke til tidligere kan oppleves mye mer intens og dels ubehagelige. Dette kan tenkes å være en innebygd "beskyttelse" som gjør at man holder seg unna kraftige irritanter og kjemikaler som ikke er heldige når man er gravid. Det er imidlertid svært få stoffer som vi omgir oss med i det daglige livet som er farlige. Vanlig renhold og utlufting er tilstrekkelige tiltak. Så litt mer spesifikt til det du spør om:

Når det gjelder ditt nye teppe, kanskje du kan henge det ut til lufting noen dager og se om den ubehagelige lukten går ut. Dette er plagsom for deg, men jeg tror på ingen måte at dette er skadelig for den lille i magen. Det samme gjelder også møbler, tekstiler og klær. Gjør det som kjennes riktig og behagelig for deg, men bevar roen og troen på at dette går bra! Etter maling kan det være lurt å tenke på god gjennomlufting slik at gasser som frigjøres den første tiden blir luftet ut. Dette tar imidlertid bare noen dager etter det jeg vet.
Husk at det er strenge krav og regler som våre myndigheter har gitt nettopp for at vi som forbrukere skal være trygge og unngå å negative helseeffekter.
Det at tidligere eier var på hytten mens behandling med cellegift pågitt vil ikke være skadelig for hverken svangerskapet eller for dere som kommende foreldre. Vanlig renhold er absolutt tilstrekkelig. En overmadrass over tidligere madrasser høres ut som en god løsning, men ikke fordi den forrige/gamle madrasser kan gi deg noen risiko.

Vil gjerne også gi deg et generelt råd om å forsøke å vende fokus fra mulige farer nå når du er gravid over til å oppsøke mer oppmuntrende lesning. Det er en stor begivenhet å være gravid og snart skal sette et nytt barn til verden. Man vil selvsagt alt det beste for den lille som kommer, men man har det så uendelig mye bedre disse ukene dersom man prøver å mane frem kraften i positive tanker. Det kan være lettere sagt enn gjort. Noen råd kan være: Planlegg hyggelige aktiviteter med venner, dyrke ting du liker å gjøre og tenk at det du gjør er mer enn godt nok.

Håper dette var til litt hjelp med å sortere tankene og senke bekymringene dine. Masse lykke til videre i svangerskapet og med fødselen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-