Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid og utsatt for røyk, bekymret for kullosforgiftning

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i uke 23+1. Igår skulle jeg lage meg fløtegratinerte poteter til middag. Disse begynte å «koke» i ovnen, og fløt derfor over kanten. Da jeg så dette åpnet jeg ovnsdøren (og det kom ut en del røyk), og forsøkte å vaske bort det som hadde kokt over. Det hadde satt seg godt, så jeg satte meg i ovnhøyde og skrapte litt på det med en oppvaskkost og våt klut, som også produserte røyk. Lukket opp vinduet, og ble værende på kjøkkenet, da det ikke opplevdes veldig røykfylt. Da jeg åpnet og tok ut maten kom det igjen ut en del mer røyk og jeg kom plutselig på at denne røyken kanskje kunne inneholde kullos. Fra jeg åpnet ovnen for første gang til jeg ringte giftsentralen vil jeg tippe det kan ha gått max 20 min. Jeg ringte giftsentralen som spurte om jeg hadde symptomer, hvilket jeg svarte nei på. Etter dette lurte jeg imidlertid på om jeg kanskje kjente meg litt svimmel og kortpustet, men var veldig usikker på om dette hadde med stress og pustefokus å gjøre. Gikk så en tur ute i ca 30 min. Ringte deretter på nytt og fikk beskjed om at det nok gikk bra og at det ikke var nødvendig å dra for å ta blodgass da jeg ville opplevd tydeligere symptomer ved forgiftning. Klarer imidlertid ikke legge bekymringen fra meg og har derfor følgende spm: 1. Er det sansynlig at det kan ha blitt produsert en tilstrekkelig mengde CO til at jeg kan ha blitt forgiftet av denne matlagingsseansen? 2. Isåfall - hvilke utfall er forbundet med en sånn type eksponering? Jeg har lest om primært for tidlig fødsel, lav fødselsvekt, hjerneskade og død, og er selvfølgelig mest redd for de to siste. Lurer imidlertid på om hjerneskade og død er knyttet mer til større eksponeringer over lenger tid (feks brann osv)? Skal selvsagt ikke gjenta dette. Har kjent spark både under og i etterkant av hendelsen og er ikke-røyker (men utrolig bekymret for potensiell hjerneaffeksjon). På forhånd takk for svar!

Kvinne 26
Svar

  

Jeg har sjekket med informasjon fra giftsentralen hvor det står følgende (utdrag) 

Karbonmonoksid (CO) er en ikke-irriterende gass uten farge, lukt eller smak. Karbonmonoksid dannes ved ufullstendig forbrenning av organisk materiale, i hovedsak hydrokarboner. Forgiftninger med karbonmonoksid kan oppstå i mange situasjoner, for eksempel ved ufullstendig forbrenning i branner, propandrevne apparater, eksos, kullgriller, sigaretter og bruk av vannpiper.

Karbonmonoksid - behandlingsanbefaling ved forgiftning - Helsebiblioteket.no


Så det er ingen grunn til å tro at det var CO i røyken fra ovnen som kan ha forgiftet deg og skadet fosteret. Jeg vil tro at de fleste gravide utsettes for røyk i kjøkken, fra grill- og fra bålplass. For ikke å snakke om de som er gravide og røyker!

Du har ikke hatt symptomer, ditt foster har det tilsynelatende bra, så dette er ikke noe du behøver å bekymre deg om. Gled deg over graviditeten. Lykke til.

Vennlig hilsen Mette