Gravid og mange spørsmål

Spørsmål

Jeg har akkurat funnet ut at jeg er gravid, og vet ikke hva jeg skal gjøre! Meg og barnefaren er ikke sammen, og bor på hver vår kant av landet. Jeg bor alene og studerer på universitet. Alt dette gjør at jeg helst ikke bør få barn nå, men jeg tror ikke jeg vil takle en abort! Kan en abort isåfall redusere mine sjanser til å få barn senere? Koster den noe? Egenandel eller noe?
Hva gjør jeg om jeg bestemmer meg for å beholde barnet?? Jeg vet ingenting om graviditet og fødsel, bor langt fra foreldrene mine, og blir helt alene om dette. Ikke vet jeg om faren vil ha barnet heller! Er han pliktig til å betale barnebidrag når barnet er født?

Kvinne, 19 år

Svar

Hei!

Jeg skjønner at du synes dette er vanskelig, ikke minst fordi du er alene med spørsmålene dine. Du bør kontakte en lege som kan gi deg eksakte svar på det du lurer på, og jeg vil også anbefale at du tar kontakt med AAN - Alternativ til Abort - www.aan.no. På denne måten kan du få snakke ut med noen om dette vanskelige valget.

En abort vil, hvis den er ukomplisert, ikke redusere dine sjanser til å få barn senere. Du må betale en egenandel ved innleggelse/inngrepet, rundt 100-150 kroner.

Hvis du bestemmer deg for å beholde barnet er barnefaren pliktig å betale barnebidrag. Norge er et av verdens beste land å få barn i, du vil få økonomisk støtte etter fødselen, og selvsagt det du trenger av rådgivning både fra lege, helsesøster og trygdekontor. Du vil bli fulgt opp under svangerskapet, under fødselen og etterpå.

Det er klart at det kan være perioder i livet da det passer "dårlig" å få barn, med tanke på studier og jobb etc. Jeg synes personlig ikke det skal være avgjørende for om du vil beholde barnet eller ikke. Tenk igjennom om du ønsker barnet eller ikke, hvis du har mulighet til det synes jeg også du skal snakke med barnefaren om dette.