Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid i utlandet

Spørsmål

Hei! Jeg er på ferie i Costa Rica i 2 mnd, drar hjem 10. Mai. Jeg tok nettopp en graviditetstest og den var positiv, jeg er 24 år og midt i studie så dette er ikke en ønsket situasjon. Hva kan jeg gjøre nå? Sist jeg hadde menstruasjon var 1. Februar og hadde samleie den samme helgen. Skulle hatt mensturasjon forrige uke men den uteble. Jeg håper du har noen gode råd, litt nervøs her jeg sitter 1000 mil hjemmefra.. Takk for svar

Kvinne 24
Svar

  

Ja, det er en uheldig situasjon. Litt rart at du skulle bli gravid med samleie så tett til start av menstruasjon, det skulle ikke være mulig. Kanskje du skal ta en ny test? Du hadde siste menstruasjon 1.feb og er da 5 uker gravid og vil være 12 uker gravid 25.april. 12 uker er grense for selvvalgt abort. Hvis du ønsker abort, så ville det beste være å reise hjem før tiden. Alternativt er å søke hjelp i Costa Rica, men landet er katolsk med streng abortlov, så jeg tror ikke du kan få abort. 

Det kan være klinikker hvor man kan gi råd ‘planned parenthood’ om prevensjon, de kan kanskje også gi råd om abort. Man kan noen steder ordne med medisinsk abort utenom hospitalsvesenet, men det kan likevel -en sjelden gang- bli nødvendig med utskrapning. Jeg vil ikke anbefale å ta abort i et land hvor helsevesenet er meget annerledes enn her hjemme. 

Så jeg vil anbefale deg å komme hjem og få det ordnet. Det er jo tross alt avkortning av en ferie det dreier seg om, ikke studier som må avbrytes. 

Før du evt. reiser hjem vil det være lurt å få avklart at du virkelig er gravid og hvor langt du er på vei, du kan være kommet lengre enn du tror. Så få en ultralydundersøkelse hos en gynekolog for å få det avklart. Jeg håper at du har reiseforsikring som dekker en konsultasjon hos en spesialist, noen ganger kan det være dyrt.

Vennlig hilsen Mette

Se nettstedene: 

Om abort i Costa Rica: https://en.wikipedia.org/wiki/Abortion_in_Costa_Rica 

Det lokale kontor for Planned parenthood https://www.adc-cr.org/ (dessverre på spansk).

Du kan også søke om informasjon på det norske konsulat  https://www.amb-norge.com/K/19373/Norge-Konsulat-San-Jose

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-