Gravid 6 uker med smerter

Spørsmål

hei. jeg er 6 uker gravid,(foster 4 uker). første gang jeg er gravid. har i en ukes tid hatt murrende mensliknende smerter. helt fin innimellom, så begynner det igjen.innbilte meg at dette er normalt.mener å ha lest at noen har det. har ellers ingen plager. men i følge en venninne som er mor til fem, skal man ikke ha vondt så tidlig i svangerskap,hun er jo erfaren med dette, så ble litt engstelig. skal til legen om 1,5 uke. har ellers et ganske stort myom i livmor som i følge gynekolog ligger slik at det ikke innvirker på en graviditet, men det kan kanskje gi smerter nå når hormonene forandres , og være årsaken til plagene mine? er det ok å ta multivitamin når man er gravid?(noen sier ja, andre at det er for mye a-vitamin i disse. jeg tar ikke annet kosttilskudd med a-vitamin)Relevante sykdommer/medisiner: myom

Kvinne, 43 år

Svar

Hei!

Murrende mensliknende smerter helt tidlig i svangerskapet er ikke helt uvanlig og trenger ikke bety at noe er galt. Dette er forskjellig fra kvinne til kvinne og fra svangerskap til svangerskap. Det er mange årsaker til ubehag/smerter nederst i magen tidlig i et normalt svangerskap, bl.a. at livmoren vokser og at der nå er en cyste i ene eggstokk som produserer svangerskapsbevarende hormon. Gravide har også lettere for å få blærekatarr og plager med forstoppelse. Det at du har en muskelknute kan også gi smerter nederst i magen nå som livmoren begynner å vokse, og selve muskelknuten kan også vokse i svangerskapet pga hormonstimulering.

Smerter nederst i magen tidlig i svangerskap kan også være tegn på at noe er galt med svangerskapet, bl.a. spontanabort og svangerskap utenfor livmoren.

Det er altså mange mulige årsaker til smertene dine, og jeg vil anbefale deg å kontakte din gynekolog for å få gjort en ultralyd for å vurdere svangerskapet – ved 6 uker kan en måle fosteret og se hjerteaksjon.

Når det gjelder vitaminer og mineraler vil de fleste gravide få nok gjennom et sunt kosthold med rikelig frukt og grønt, bortsett fra folsyre og vitamin D. Folsyre er anbefalt å ta som ekstra tilskudd 0,4 mg daglig fra før svangerskapet eller så tidlig som mulig i svangerskapet, og frem til uke 12. Dette for å forhindre bl.a. ryggmargsbrokk. Det er også anbefalt for gravide å ta tilskudd av vitamin D som bl.a. tran innholder rikelig av. Tran inneholder også vitamin A, og for mye vitamin A kan gi fosterskader. Derfor der det ikke anbefalt å ta multivitamin dersom du tar tran. Det er ikke skadelig for gravide å ta multivitamin i anbefalt dose, men da skal du altså ikke samtidig ta tran eller annet med vitamin A. På nettsiden http://matportalen.no/Emner/Gravide finner du norske myndigheters kostholdsråd til gravide.

Lykke til!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 289,-