GBS i graviditet

Spørsmål

Hei, Jeg er en gravid dame på 36 år. Førstegangs. Har fått påvist GBS i urinen i uke 14. Fikk antibiotika Selexid, som jeg reagerte med å få blodutredelse/kul på tunga etter tre tabletter. Legen min sa at jeg måtte slutte med en gang, da han skulle finne en ny type. Ble satt på Furantoin, og kulen kom tilbake på tunga etter fem dager. Min mor reagerte også med kul på tunga da hun fik antibiotika for en lungebetennelse i sommer. Jeg ser at i retningslinjene for behandling av GBS hos gravide at jeg må få antibiotika intravenøst. Førstevalget som det vises til, har akkurat de samme bivirkningene som jeg har hatt, med hoven tunge/ødem på tunge. Jeg er dermed veldig redd for at jeg skal få en allergisk reaksjon når dette blir satt intravenøst på meg. Jeg føler ikke at noen tar dette seriøst (jordmor, lege, gynekolog) og har fått til svar at de mener jeg bare skal prøve. Skulle jeg få en reaksjon, vil de ta barnet fort ut. Dette gjør meg ikke så veldig beroliget før fødsel. Jeg har bedt om å bli testet, for å se hvilken antibiotika jeg kan få, men ikke fått noe svar på dette. Jeg er nå i uke 33, og føler meg usikker på tiden som kommer. Hva skjer hvis vannet går nå da? Hvilken anbefalinger har du? Skal jeg bare satse på at jeg ikke får en allergisk reaksjon av antibiotikaen som settes intravenøst eller? Med hilsen førstegangs gravid :)

Kvinne 36

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Her ser du de norske reglene hvis det har vært påvist GBS i urin i løpet av svangerskapet. Jeg omtaler rutinen ved vannavgang etter uke 34, du er jo nesten her.  

Valg av antibiotikum for forebyggelse under fødsel er: 

1. Førstevalg er Penicillin intravenøst  

2. Ved penicillinallergi gis Clindamycin eller Erythromycin intravenøst 

3. Hvis GBS er ufølsom for disse antibiotika, gis Vancomycin intravenøst 

4. Etter intravenøs behandling fortsettes med erythromycin i en uke.  


Det er dessverre ikke noen sikker metode på forhånd å sjekke om du er allergisk for nevnte antibiotika. Ved penicillinallergi skal man unngå Selexid som er et penicillin, men det er som nevnt under 2 og 3 andre valgmuligheter.  

Det skal sikkert gå bra, lykke til med fødselen  

Vennlig hilsen Mette

Har du spørsmål om GYNEKOLOGI?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Mette Haase Moen GYNEKOLOGI
Pris fra 259,-