Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Er gravid, har fjernet tykktarm og nederste del av tynntarm.

Spørsmål

Hei! Jeg er gravid i 5 uke. Jeg har bekkenreservoar og mangler tykktarm og ca 19 cm av nederste del av tynntarm. Jeg tar nycoplus GRAVID. Jeg spiser forholdsvis variert, men er så usikker på om jeg tar opp alt jeg trenger for å bære frem et friskt barn. Er det noen vitaminer/mineraler jeg som mangler deler av tarm ikke tar opp like bra?

Kvinne 35
Svar

  

Gratulerer med graviditeten. Det er klart at man er bekymret for fosterets trivsel, ikke minst når man mangler en stor del av tarmen. Heldigvis behøver du ikke å bekymre deg. Det er tynntarmen som har betydning for ernæringen. Tynntarmen er 5-6 meter lang, den består av duodenum (20 cm), jejunum (1,5 meter) og ileum (4-5 meter). Det er i duodenum og jejunum at mesteparten av næringsstoffer tas opp, det er ikke mye som tas opp i ileum (og her har du det meste i behold). I tykktarmen er det stort sett væske som tas opp, men her produseres vitaminet B-12. Det må sjekkes og sannsynligvis må det gis tilskudd. I Nycoplus gravid er det du trenger av mineraler og vitaminer, spesielt viktig er folat som er i anbefalt mengde på 400 mikrogram per dag.

Jeg ser at du bruker Levaxin. Du bør få sjekket at du får tilstrekkelig tilførsel av Levaxin ved måling av TSH hvor det er andre grenser for nivået hos gravide. Det må gjøres i samarbeid med laboratoriet som måler TSH. Hør med din fastlege.

Lykke til med graviditeten.

Vennlig hilsen Mette