Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Blødning og svie i skjeden under graviditet

Spørsmål

Hei!

Jeg er ei jente på 31 år som er gravid i uke 17. Helt fra begynnelsen av graviditeten har jeg kjent en slags svie i underlivet. Det er vanskelig å si akkurat hvor svien kommer fra, men det er trolig oppe i skjeden. Legen har flere ganger testet meg for urinveisinfeksjon så jeg er sikker på at det ikke er det som er årsaken. I tillegg har jeg testet meg for klamydia, mykoplasma og gjærsopp. Etter en test i juli fikk jeg beskjed om at jeg testet positivt på urealplasma. Min fastlege var på ferie da og vikaren mente det ikke var nødvendig å behandle dette. Min fastlege var ikke enig med han og skrev ut resept på antibiotika etter ferien. Jeg og min samboer tok deretter 2 kurer. I løpet av disse månedene har svien vært litt av og på. Noen dager har jeg ikke merket den og andre dager har det vært plagsomt. Spesielt utover dagen fra kl 14 ca. Jeg merket ikke noe til den da vi var på ferie i 2 uker. Det var altså før jeg fikk antibiotika.

Forrige mandag så jeg antydninger til blod på dopapiret. Det var så lite at det mest så ut som en bitteliten del av en rød sytråd. Jeg valgte alikevel å gå på ultralyd og fant ut at alt var bra med babyen. Gynokologen tok likevel en rask sjekk av underlivet og så at jeg blødde fra livmorhalsen og at jeg hadde litt utflod. Hun tok celleprøve, men den kunne hun ikke bruke pga blod sa hun. Hun sa at hun ikke så noen svulster og at dette ikke påvirket babyen da livmorhalsen var lang og lukket. Hun tok ikke innvedlig ultralyd. Hun tok bakterieprøver som nå har kommet tlbake som negative. Hun testet da også for urealplasma. I ettertid blødde jeg brunt noen dager og litt koagulert blod kom ved et par anledninger. Nå i dag har jeg ikke blødd noe.

Jeg er nå veldig redd for at jeg har livmorhalskreft. Kan denne svien tyde på det? Kan man blø fra livmorhalsen uten at man ser blod på papiret eller i trusa? Jeg har ikke tatt celleprøve de siste 3 årene. Kan dette være typisk ved graviditet?

Svar

Hei,
Gratulerer med graviditet, det er fase med store endringer i kroppen og det er ikke uvanlig at livmorhalsen kan bli litt mer lettblødende når man er gravid.
Det er svært mange som opplever en eller flere episoder med blødning i løpet av svangerskapet. Det er vist i en studie at så mange som 90% av de som føder har opplevd blødning på ett eller flere tidspunkt ila graviditeten, men at det har gått bra til slutt.
Dette er ment som beroligende informasjon til deg og når din gynekolog har kikket på livmorhalsen samt tatt de prøvene du nevner synes jeg du har gjort det som kan gjøres. Det er mulig å ta celleprøve selv om man er gravid, men best når det ikke er pågående blødning for å sikre en representativ prøve.

Jeg tror ikke din svie som kommer og går har noe å gjøre med livmorhalsen og svie er ikke et symptom som tyder på kreft. Din gynekolog har ikke sett suspekte forandringer når han/hun undersøkte deg, og infeksjoner er utelukket. Dersom du har pågående blødning vil dette kunne observeres enten på dopapiret eller i trusen.

På meg virker det som om du grundig undersøkt og at du kan slå deg til ro med at dette går fint. Dersom du mot formodning skulle få kraftigere blødninger eller det tilkommer andre symptomer (feks smerter) er det selvsagt best å få en ny vurdering.

Lykke til med resten av svangerskapet :)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-