Blitt gravid og blør

Spørsmål

Hei! jeg er ei jente på 26 år, som testet positivt på graviditet test på mandag den 6. juni. Har testet svakt positivt(svak rosa strek) på 5 tester hittil, ingen morgen urin heller. En test ble tatt hos legen. Også samme resultat. de sa jeg var gravid.
Har de siste dagene hatt enkelte små blødninger, som har vært brun/rødt og rosa.De fleste i kveldingen og på morgenen.har periodevis vært over 3dager nå( siden jeg hadde forsiktig samleie med min mann, og dagen etter var jeg på ul- blødde deretter å). Fastlege fastslo jeg var 6 uker på vei, men ul gynekolog sa at det ikke var noe synlig på ul. i livmora. Derfor trodde vedkommende at jeg var 1-2 uker på vei. er redd for at det skal være noe galt.
har middels sterke mens smerter og noe mens kramper i underlivet og verking i nedre del av rygg og det stråler ut i lår/beina.har ikke smerter hele tiden. mens murringer stort sett hele tiden. er akurat kommet forbi forventet menstruasjonstid. begynte med uregelmessige sykluser i mars og derfor var siste syklus på ca. 40 dager.. og det må denne ha vært å, siden jeg viser gravid??
er det noe galt med embryoet? hva er vanligst? og hva kan jeg slappe av med i forhold til, er det trygt å ha vanlig sex med mannen? hilsen bekymret førstegangs.. gravid?

Kvinne, 26 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Forstår at du er bekymret. Ut ifra det du skriver, forstår jeg det som om du har hatt litt lange sykluser i det siste, og at om du skulle fått menstruasjonen så ville det vært omtrent nå. Det er altså 5 dager siden positiv graviditetstest, og sammen med at du kunne hatt en mensblødning omtrent nå, kan dette passe med at du ble gravid for omtrent to uker siden. I så tilfelle er du "4 uker på vei". Dette er litt forvirrende, og særlig for de som ikke har syklus på 28 dager. Fastlegen regner (helt riktig) utifra siste menstruasjons første blødningsdag. Da kommer han til 6 uker. Men dette trenger ikke være riktig, og spesielt ikke når du har lange sykluser.

Om du er 4 uker på vei (og det virker mest sannsynlig ut ifra det du skriver med svak positiv test og ultralydfunnet), da er det ikke rart at gynekologen ikke kunne se så mye. For å bli sikker, bør du ta en blodprøve med to dagers mellomrom. Denne heter HCG, og er det samme hormoner som vanlige graviditetstester måler.
Om du tar den i blod, vil du få en verdi til svar. Denne kan gi et omtrentlig svar på hvor langt du er på vei. Om den så fordobles til kontrollen to dager senere, passer dette med normal utvikling av svangerskapet. Den gir likevel ingen garantier for videre forløp.

Når du har blødning og menssmerter under graviditet, er det en økt risiko for spontanabort. Det er dessverre slik at nesten en tredel av alle svangerskap går til grunne. De fleste av disse helt i starten. Likevel er det heller ikke unormalt å kunne ha en "mensblødning" i starten av svangerskapet. Det er derfor ikke slik at det må være noe galt. Dette må du dessverre bare vente og se. Det er ikke noe som kan gjøres for å "redde" svangerskapet. Det er heller ikke noe du kan gjøre, som øker risikoen for en spontanabort. Det er vist at sæd kan ha en svak virkning på livmoren som kan få den til å stramme seg, men det vil ikke utløse en abort. Denne virkningen kan uansett fjernes med kondom.

Jeg vil derfor anbefale deg å leve som normalt. Om du har muligheten til å få en kontroll-ultralyd om 2 uker, vil dette mest sannsynlig gi et konklusivt svar. Det er ikke medisinsk nødvendig med en slik kontroll, bortsett fra at det kan hjelpe deg slik at du vet hvordan det ser ut.

Håper du har fått svar på det du lurte på.
Ønsker deg lykke til videre.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-