Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Bekymringer hos gravid

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 5 (4+2). Jeg har to barn fra før samt to spontanaborter i uke 10 (mistet i uke 9+3 begge gangene). Spontanabortene skjedde mellom mine barn. Denne graviditeten var en overraskelse, men nå kjenner jeg på at jeg ikke har bearbeidet spontanabortene mine. Kjenner på en veldig angst for å måtte gå igjennom en SA igjen. Med mitt andre barn (som kom rett etter de to SAene) fikk jeg tett oppfølging med blodprøver og tidlig ultralyd. Jeg ønsker meg et normalt svangerskap for en gangs skyld. Jeg ønsker ikke å renne ned legekontoret med mine bekymringer, eller å dra på tidlige ultralyder som strengt tatt ikke er nødvendige eller gjør noen forskjell. Men angsten er jo enorm allerede så tidlig som nå... Det jeg kunne tenke meg å få svar på er: 1) når man mister i uke 9+3 (etter å ha sett hjerteaksjon og Alt tilsynelatende normalt i uke 8) - kunne det ha blitt oppdaget hvis man tok blodprøver tidlig i svangerskapet? At doblingstiden hadde vært dårlig f.eks og dermed at sjokket ikke hadde vært så stort? 2) Jeg innbiller meg at testene er så svake nå, og med gutten min så lå jeg veldig høyt i hcg målt i blod. Er dette et dårlig tegn? Føler at Hcg er mye lavere enn sist, ville trodd at dette var noe det samme hos samme kvinne? Jeg er ikke redd for å miste akkurat nå, for jeg har jo tidligere mistet i uke 10. Selv om sjansen for SA teoretisk sett er høyere nå enn i uke 9. Det skal nevnes at mitt første barn er IVF-barn så graviditet og unnfangelse har alltid vært sårt for meg. Jeg har nå blitt spontant gravid 4 ganger til sammen og hadde inderlig håpet at det kunne bli en fin avslutning på denne... Jeg bruker crinone hver kveld selv om jeg vet at denne ikke har noen dokumentert effekt hva angår SA. Det føles godt å gjøre noe.

Kvinne 30
Svar

  

Risiko for spontanabort er 15%, og risiko for to aborter er 2,25%. Du har født to barn, det første etter IVF, det andre etter en spontan graviditet. Sjansen for vellykket graviditet denne gangen er statistisk sett 75%. Du har alderen på din side. Så du bør være optimist.

Du spør om man ved gjentatte blodprøver for måling av svangerskapshormonet hCG i tidlig graviditet kunne predikere senere abort? Det er riktig som du sier at hCG dobler seg annenhver dag, iallfall i starten. Hvis det foreligger graviditet utenfor livmoren, så vil HCG-stigningen oftest stige  mindre enn forventet. Ved normal graviditet (lokalisert i livmoren) vil hCG stige til 8-10 ukers graviditet, for så å reduseres. På toppen er det normale nivå ca. 8.000 til 230.000, så du kan se at det er meget stor variasjon. Hvis hCG verdien ved 8 uker øker langsommere eller tilmed reduseres, så vet vi ikke om det er den normale utvikling eller at det er noe galt med foster/morkake, men det kan avklares med ultralyd.

Så til ditt spørsmål om høy hCG. Det ses ved tvillinger og ved den spesielle tilstand ‘mola’. hCG kan være forhøyet ved Down syndrom.

Det er ikke forhold ved den gravide som avgjør hCG-nivået, det er forhold ved fosteret/morkaken.

Jeg ønsker deg et godt svangerskap uten for store bekymringer.

Vennlig hilsen Mette

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-