Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

alkohol i graviditeten

Spørsmål

Hei, I følge all seriøs informasjon jeg kan finne, er det skadelig for fosteret hvis man drikker alkohol mens man er gravid. På alt jeg finner av norskspråklige nettsider, opplyses det om at dette gjelder gjennom hele svangerskapet. Videre står det typisk at hvis man har drukket endel før man oppdaget graviditeten så trenger man ikke nødvendigvis å være veldig bekymret, fordi risikoen ikke nødvendigvis er så stor og det viktigste er at man stopper å drikke med en gang man oppdager at man er gravid, osv. Jeg lurer imidlertid på følgende spørsmål: Er risikoen for alkoholrelatert skade på barnet som kommer til å bli født vesentlig mindre de to første ukene etter befrukting enn i periodene etter dette. I følge denne (link under) amerikanske nettsiden er det liten eller ingen risiko forbundet med alkoholkonsum i denne perioden. (Dvs, ingen risiko for skade på det fremtidige barnet. Såvidt jeg forstår økes risikoen for spontanabort.) https://embryo.asu.edu/pages/developmental-timeline-alcohol-induced-birth-defects Jeg tenker spesielt på disse passasjene: "In the first two weeks following fertilization, excessive alcohol consumption does not generally have a negative effect on the zygote and emerging blastocyst (pre-embryo). (...) The potential for the cells in the blastocyst to become any cell lineage in the body generally confers protection against the negative effects that alcohol has on specific cellular populations." Dette høres jo plausibelt ut, og nettsiden virker seriøs, men siden jeg ikke finner samme info gjennom norske helsemyndigheter el. så syns jeg det er vanskelig å vurdere. Grunnen til at jeg spør er at jeg er gravid, men før jeg fant ut av det, drakk jeg alkohol, og ved en anledning veldig mye. Dette gjør meg naturligvis bekymret. Men det skjedde innenfor de første to ukene etter det tidspunktet befruktningen må ha vært på.

Kvinne 31
Svar

  

Det er helt klart at man ikke kan si noe med stor grad av sikkerhet, og derfor er rådet null alkohol, også i prøveperioden. Det nettstedet du referer til virker seriøst.

Nedenstående er fra Helse.no, et offisielt nettsted. De sier at det er umulig å gi et sikkert svar. 

For med sikkerhet å kunne svare på ditt spørsmål, så skulle man tilfeldig utvelge f.eks. 100.000 kvinner som tenker på å bli gravide/er nettopp blitt gravide og så gi halvparten alkohol og den andre halvparten sukkervann og så følge deres avkom i minst 10 år etter fødselen. Et slik eksperiment er selvsagt både utopisk og uetisk.

Man må i stedet observere de som har drukket i forhold til de som ikke har drukket. De som har drukket vil ofte ha andre forhold som kan virke negativt; de røyker, har dårligere ernæring (ikke spist folat) osv. Det forvirrer

Jeg er selv fra Danmark, og her ga man i en årrekke det rådet til gravide ikke å drikke mer enn to ‘gjenstande’ per dag (to øl, to glass vin etc), men det gikk man bort fra da man ikke kunne garantere sikkerheten.

Jeg er fra en generasjon hvor man ikke kjente til alkohols innvirkning på fosteret, og mange hadde drukket da de ble gravide og i starten av graviditeten (det var ikke graviditetstester på 1960/tidlige 1970-tallet). Det ble likevel bra barn ut av det.

Jeg kan ikke kommer nærmere et svar, men håper at du har fått en viss grad av beroligelse.

Lykke til med gravditeten. Vennlig hilsen Mette

Helsenorge.no

Hvis du er gravid og har drukket alkohol

Hvis du er bekymret fordi du drakk alkohol i tidlig i svangerskapet eller før du visste at du var gravid, bør du snakke med jordmor eller lege. Det er umulig å gi et sikkert svar på hvor grensen går for inntak av alkohol og risiko for fosterskade. Det finnes ingen nedre grense. Det vil alltid være individuelle forskjeller. 

Ikke gå med bekymringen for deg selv, du er ikke alene om å være i en slik situasjon. Snakk med jordmor eller lege, det vil hjelpe deg. 

Jo mindre du har drukket, desto mindre er risikoen for at fosterets utvikling blir påvirket. Tenk framover og hold deg helt unna alkohol resten av svangerskapet. Hver dag uten alkohol vil gi barnet en bedre start i livet.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-