Albyl-E i graviditet

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 13+3 og har blitt gravid gjennom ivfbehandling. Med andre ord et veldig sårbart og dyrebart svangerskap. Vi har ikke råd til flere forsøk, så dette er siste sjanse og dermed ekstremt viktig for oss å gjøre alt vi kan for at dette skal gå fint. I forbindelse med innsett av befruktet egg snakket jeg med gynekolog der ang. blodfortynnende medisiner. Jeg skal ta dette pga. preeklampsi i forrige svangerskap. (Akutt keisersnitt 33+3) I høst var jeg også gravid men hadde MA i uke 7 eller 8. Den gangen tok jeg Albyl-E 75 mg. Jeg ble redd for at medisinene hadde forårsaket MA'en og spurte derfor gyn på klinikken på innsettingsdagen om det fantes et alternativ som fungerte fint. Han svarte at jeg kunne begynne på Klexane fra innsettingsdagen og fortsette ut uke 12. På ul i uke 7+5 snakket vi om blodfortynnende igjen og han sa da at jeg kunne slutte etter uke 12 og at det ikke var nødvendig å ta andre blodfortynnende medisiner videre, fordi grunnlaget for om jeg fikk svangerskapsforgiftning eller ikke var lagt før uke 12. Fastlege stusset på dette, og sendte derfor spørsmål om dette til Fødepol. ved nærmeste sykehus. Hun skrev det jeg hadde fått beskjed om fra gyn på ivf-klinikken og spurte hva sykehuset sitt syn på dette er. Sykehuset svarte i går at de ønsker at jeg skal ta 165 mg Albyl-E fra i går og ut svangerskapet. Fastlegen min sier at denne dosen ikke finnes lengre og det gjør at jeg mister litt av tilliten til legen på sykehuset. Jeg har lest om Albyl-E i Felleskatalogen sin versjon for helsepersonell og der står det faremomenter ved bruk av legemiddelet generelt, og også ved så høy dose, bl a misdannelser og føtal nyreskade. Jeg ønsker ikke å ta Albyl-E dersom det er det som har forårsaket MA'en og kan gjøre det igjen, samtidig ønsker jeg ikke å få preeklampsi og risikere prematur fødsel igjen. Og hvorfor 165 mg i stedet for 75 mg? Jeg håper at en gynekolog som har god kontroll på dette kan hjelpe.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Jeg forstår din engstelse og at du vil gjøre alt for at det skal bli et vellykket svangerskap. 

Med hensyn til aborten i høst, så kan jeg ikke forestille meg at den var forårsaket av at du brukte albyl-E. I en periode ble det brukt lavdose-albyl (aspirin) som tillegg ved IVF for om mulig å bedre suksessraten, men store undersøkelser viste at det ikke hadde effekt, og man har derfor sluttet med denne behandlingen, stort sett i all fall. Tusener av kvinner har altså brukt albyl i tidlig graviditet, så jeg mener at du kan utelukke at det var årsak til din abort ved forrige svangerskap. Det er store doser av albyl som kan være skadelig.  

 Nå er du forbi den verste periode for spontanabort og må tenke fremover. 

Dette er anbefalingen fra Veileder i fødselshjelp for norske gynekologer 2015.  Reduksjon av risiko for hypertensive svangerskapskomplikasjoner Anbefal kvinner med høy risiko for preeklampsi (slik som tidligere gjennomgått preeklampsi med start før 34-36 uker) inntak av 75 mg acetylsalisylsyre per os fra 12 uker til fødsel.   

Jeg kan ikke forklare hvorfor du er anbefalt 165 mg, det må du spørre om hos legen som ordinerte det. Det er en dose jeg ikke har hørt om. Også i internasjonale anbefalinger er dosen 75 mikrogram.  

Så min anbefaling er at du fortsetter med 75 mg albyl-E fram til fødsel. Jeg går ut fra at du har sluttet med Klexane?

Lykke til med graviditeten, vennlig hilsen Mette  

PS acetylsalisylsyre, ASA, aspirin og albyl/albyl-E er samme sak

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-