Tidlige tegn på graviditet

Dette er tegnene og symptomene som kan avsløre at du er gravid. Allerede før forventet mens kan noen av symptomene oppstå.

TIDLIGE TEGN PÅ GRAVIDITET: Magen vokser ikke synlig de første 8 ukene, men kanskje du føler deg oppblåst? Det er et vanlig, tidlig graviditetstegn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
TIDLIGE TEGN PÅ GRAVIDITET: Magen vokser ikke synlig de første 8 ukene, men kanskje du føler deg oppblåst? Det er et vanlig, tidlig graviditetstegn. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Hvis man tror man er gravid, er en graviditetsprøve den beste måten å bekrefte eller avkrefte det på. Men det er mulig å få noen tegn og symptomer på at man er gravid, allerede før dato for forventet menstruasjon har passert.

Tidlige symptomer på graviditet

De vanligste tidlige tegn og symptomer på graviditet kan omfatte:

 1. Menstruasjonen kommer ikke som forventet. Hvis man menstruerer og en uke eller mer har gått uten at en forventet menstruasjonssyklus har startet, kan man være gravid. Dette kan være misvisende hvis man har en uregelmessig menstruasjonssyklus.
 2. Såre, hovne bryster. Tidlig i svangerskapet skjer hormonelle endringer som kan gjøre brystene følsomme og hovne. Ubehaget vil trolig avta etter noen uker ettersom kroppen justerer seg til de hormonelle endringene.
 3. Kvalme med eller uten oppkast. Morgenkvalme, noe som kan slå til når som helst på dagen eller natten, begynner ofte en måned etter at man har blitt gravid. Men noen kvinner føler kvalme tidligere, og noen får det aldri. Årsaken til kvalme under svangerskap ikke er klar, men man tror at hormoner spiller en rolle i dette.
 4. Økt vannlating. Kvinner må late vannet oftere enn før. Mengden av blod i kroppen øker under graviditet, og dette forårsaker at nyrene må behandle ekstra væske som ender opp som urin.
 5. Utmattelse. Trøtthet er et veldig vanlig tidlig symptom på graviditet. Så fort man blir gravid øker nivået av hormonet progesteron i kroppen. Dette fører til at man blir trett og at basaltemperaturen i kroppen øker med rundt 0.5˚ C.
40 UKER - Stor guide
image: Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

LES OGSÅ: Terminkalkulator - slik regner legen ut din fødselstermin

Andre, mindre vanlige tegn på tidlig graviditet inkluderer

 • Humørsvingninger. Store mengder av hormoner i kroppen tidlig i svangerskapet kan gjøre en uvanlig emosjonell og gjøre at man gråter lettere enn vanlig.
 • Oppblåst. Hormonelle endringer kan også føre til at man føler seg oppblåst, ofte likt det man kan føle ved starten av en menstruasjon.
 • Lette blødninger. Noen ganger kan en liten mengde blod være et av de første tegnene på graviditet. Det kan skje en blødning når det befruktede egget fester seg til slimhinnen i livmoren - ca 10 til 14 dager etter befruktning. Blødningen oppstår rundt tidspunktet for en menstruasjon, men dette skjer ikke med alle som blir gravide.
 • Kramper. Noen kvinner opplever milde kramper i livmor tidlig i svangerskapet.
 • Forstoppelse. Hormonelle endringer føre til at fordøyelsessystemet bremser ned, noe som kan føre til forstoppelse.
 • Mataversjoner. Når man er gravid, kan man bli mer følsom for visse lukter og smakssansen kan endre seg. Som de fleste andre symptomer på graviditet, tror man at dette også skyldes hormonelle forandringer.
 • Tett i nesen. Høyere hormonnivåer og blodproduksjon kan føre til at slimhinnen i nesen hovner opp, tørker ut og har lettere for å blø. Dette kan føre til en tett eller rennende nese.

Mange av disse tegnene er ikke unike for graviditet. Man kan være syk, eller menstruasjon kan være i ferd med å begynne. På samme måte kan man være gravid uten å oppleve disse symptomene.

Hvis man går glipp av en menstruasjon, merker noen av disse symptomene, eller tror at man kan være gravid, er det best å ta en graviditetstest eller se sin fastlege eller jordmor så fort som mulig. Jo tidligere svangerskapet er bekreftet, jo tidligere kan man begynne svangerskapskontroll, vitaminer og annen oppfølging som gjør at man kan få et sunt og trygt svangerskap for barn og mamma.

LES OGSÅ: Gravid: Vanlige plager

Når oppstår graviditetssymptomene?

Ifølge Healthline.com oppstår disse symptomene omtrent på disse tidspunktene:

Tegn og symptomer Tid fra siste menstruasjon (graviditetsuke)
Lett blødninguke 1 til 4
Menstruasjonen opphøreruke 4
Tretthetuke 4 eller 5
Kvalmeuke 4 til 6
Ømme brysteruke 4 til 6
Tisser oftereuke 4 til 6
Oppblåsthetuke 4 til 6
Svimmelhetuke 5 til 6
Humørsvingningeruke 6
Endring i kroppstemperaturuke 6
Halsbrannuke 9
Raskere pulsuke 8 til 10
Brystene og brystvortene forandrer seguke 11
Akneuke 11
Merbar vektøkninguke 11

Selv om det kan høres rart, er din første uke med graviditet basert på datoen for den siste menstruasjonen. Din siste menstruasjonregnes som uke 1 av graviditet, selv om du da ikke var gravid ennå.

LES OGSÅ PÅ KK MAMMA: (Lommelegen og KK er begge eid av Allerkonsernet)

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 399,-

Kilder:

Revisjon: Elisabeth Lofthus, sykepleier. Kilde ved oppdatering: Healthline.com. Opprinnelig skrevet av Nina Bryhn, lege 24.11.2016 Originalkilder: MC, PubMed, SML