Setefødsel

Slik foregår en fødsel hvis barnet ligger i seteleie

MED RUMPA NED: Flere tusen barn blir født hvert år i seteleie. 64% velger keisersnitt.  Foto: NTB scanpix/Science Photo Library
MED RUMPA NED: Flere tusen barn blir født hvert år i seteleie. 64% velger keisersnitt. Foto: NTB scanpix/Science Photo Library Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Setefødsler er mer risikofylte enn fødsler der barna kommer ut med hodet først.

Seteleie betyr at barnets sete eller fot ligger lengst ned mot livmoråpningen, og ikke hodet, som er mest vanlig.

Ifølge Oslo Universitetssykehus ligger en stor andel av fostrene i seteleie tidlig i svangerskapet, men de fleste snur seg spontant til hodeleie før termin. Dersom fosteret ikke ligger i hodeleie etter 37. svangerskapsuke, henvises den gravide kvinnen til sykehuset hun har fått fødeplass. Der får hun en vurdering av leiet, en ultralydundersøkelse, eventuelt et røntgenbilde av bekkenet og en samtale om fødsel.

LES OGSÅ: Gravid: uke for uke

JORDMOR KAN GI DEG INFORMASJON: La jordmor vise deg hvordan en setefødsel skjer og hvilke forholdsregler som blir tatt.  Foto: NTB scanpix
JORDMOR KAN GI DEG INFORMASJON: La jordmor vise deg hvordan en setefødsel skjer og hvilke forholdsregler som blir tatt. Foto: NTB scanpix Vis mer

Bare 35% av seteleiene fødes vaginalt

En setefødsel blir regnet som en risikofødsel. Over halvparten av barna som lå i seteleie ved fødsel, ble i 2013 forløst ved keisersnitt. Ifølge Medisinsk fødselsregister ble det i 2013 født 2836 barn som lå i seteleie. Av disse kom 1831 babyer til verden ved hjelp av keisersnitt. Det betyr at 64,5 prosent kom til verden på keiserlig vis i 2013.

I Norge anbefales vaginal setefødsel til utvalgte grupper. Det vil si at vaginal fødsel blir anbefalt dersom det ikke er spesielle forhold som taler for økt risiko for komplikasjoner ved en vaginal setefødsel.

- Kvinnen må være kommet lengre enn 32 uker. Vi estimerer fosterets vekt med ultralyd, vekten bør ligge høyere enn 2000 gram og lavere enn 4200 gram. Så må vi se på bekkenets størrelse med røntgen CT hos kvinner som ikke har født tidligere, sier Jørg Kessler, overlege ved Kvinneklinikken på Haukeland Universitetssykehus.

- Når medisinske forutsetninger for vaginal setefødsel ikke er til stede blir det keisersnitt, sier Kessler.

LES OGSÅ: Fødselens faser

FOSTERETS LEIE: Hode ned er vanligst, men seteleie og tverrleie er heller ikke uvanlig. Foto: NTB scanpix/Science Photo Library
FOSTERETS LEIE: Hode ned er vanligst, men seteleie og tverrleie er heller ikke uvanlig. Foto: NTB scanpix/Science Photo Library Vis mer

Fire ulike seteleier

Det finnes ifølge Norsk gynekologisk forenings veileder for fødselshjelp fire forskjellige seteleietyper.

  • Rent seteleie. Hoftene bøyd og knærne strukket.
  • Enkelt/dobbelt sete - fotleie. Hoftene bøyd og et eller begge knær bøyd.
  • Enkelt/dobbelt fotleie. En eller begge hofter strukket og ett eller begge knær strukket.
  • Enkelt/dobbelt kneleie. Hoftene strukket og et eller begge knær bøyd.

LES OGSÅ: Tverrleie

Følges nøye

Ifølge Jørg Kessler er det færre muligheter for å gripe inn under pressriene ved en setefødsel enn en hodefødsel.

- Setefødsel er beheftet med samme hovedrisiko som en hodefødsel - fødselen kan stoppe opp og/eller fosteret kan bli stresset. Forskjellen mellom hode og setefødsel består i at man ikke kan gripe inn med sugekopp eller tang ved en setefødsel under pressriene. Stopper fødselen opp da eller fosterlyden blir påvirket, må man gjøre keisersnitt, forklarer Kessler.

- Gjøres det noe ekstra rundt sikkerheten til mor og barn?

- Vi anbefaler epiduralbedøvelse og kontinuerlig fosterovervåkning med CTG til kvinner som skal føde i seteleie, sier Kessler.

LES OGSÅ: Slik foregår en normal fødsel

Fødselslege skal ta i mot barnet

Veileder for fødselshjelp anbefaler at alle setefødsler foregår på fødeavdeling med mulighet til å utføre akutt keisersnitt umiddelbart og der barnelege er til stede. Det anbefales også at vurdering og forløsning skjer av en fødselslege.

Ifølge Oslo Universitetssykehus fødes barnet til navlen normalt uten hjelp. Så må barnet hjelpes aktivt fram av legen. Av og til brukes det en tang for å få hodet sikkert og trygt ut.

- Hvilken fase er mest kritisk ved en setefødsel?

- Den mest kritiske fasen ved alle fødsler er trykketiden. Når kroppen er født ved en setefødsel er det begrenset med tid til hele barnet og spesielt hodet skal være født. En sjelden gang kan det være vanskelig å forløse hodet ved setefødsel. Derfor lærer alle fødselsleger å kunne legge tang i en slik situasjon.

LES OGSÅ:

Denne saken har tidligere blitt publisert hos Mammanett.no

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer