Pica

En trang til å spise stoffer som ikke er mat, kalles pica. Det er sjelden og kan være farlig.

PICA: Hvis du for lyst til å spise merkelige ting som ikke er mat, har du pica. Dette kan være for eksempel jord, sand, maling, hårballer, papir, skitt, dyreavføring eller andre ting som du ikke bør spise. Foto: Shutterstock
PICA: Hvis du for lyst til å spise merkelige ting som ikke er mat, har du pica. Dette kan være for eksempel jord, sand, maling, hårballer, papir, skitt, dyreavføring eller andre ting som du ikke bør spise. Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Pica er ofte definert som en lyst/trang til å spise stoffer som ikke er mat.

Det skilles ofte mellom tre typer pica:

  1. Geofagi: inntak av jord, steiner, sement, leire, keramikk og lignende
  2. Amylofagi: inntak av rå korn, ris, mel og lignende stivelsesrike produkter
  3. Pagofagi: inntak av større mengder is/snø (enten fra naturen eller fra fryseren)

– Vanligste form for pica er inntak av is, stivelsesrike produkter og jord, opplyser Jacob Juel Christensen, klinisk ernæringsfysiolog og svarlege på Lommelegen.no.

LES OGSÅ: Veganer - dette bør du tenke på

SPISER UBEHANDLET MAT: Pica er heldigvis sjelden, men i krisesituasjoner er pica mer vanlig. Ukokt ris er en vanlig form for pica. Foto: Shutterstock
SPISER UBEHANDLET MAT: Pica er heldigvis sjelden, men i krisesituasjoner er pica mer vanlig. Ukokt ris er en vanlig form for pica. Foto: Shutterstock Vis mer

Hvorfor får noen pica?

Det finnes mange teorier på hvorfor noen får pica, men disse må tas med en klype salt.

– Man vet ikke hva pica skyldes. Det kan være en funksjonell mekanisme for å øke inntaket av enkelte mikronæringsstoffer, slik som jern og sink. Det kan også være en ikke-funksjonell bivirkning av mangel på enkelte slike næringsstoffer, men det er ingen bevis for at noen av disse faktisk er relevante for mennesker, forklarer Christensen.

Det er kjent at noen gravide får en intens lyst på spesielle matvarer. Det kan være alt fra appelsiner, is og sjokolade til mer sære ting som tannkrem eller kjenne lukten av bensin.

– En tredje hypotese går ut på at «inntak av ikke-mat» kan være ekstra beskyttende for det voksende barnet i gravide - for eksempel at inntak av medisinsk kull kan beskytte mot akutt forgiftning, sier Christensen:

– Men samtidig kan en rekke stoffer også være skadelig, så den hypotesen henger heller ikke på greip.

LES OGSÅ: Bør du unngå gluten?

Dyr får også pica

Fenomenet pica er kjent både hos dyr og mennesker.

– Hos dyr er fenomenet knyttet til mineralmangel. Beitedyr kan spise ganske store mengder jord om det er mangel på mineraler. Dette er eksempelvis et kjent fenomen ved fosformangel, opplyser Birger Svihus, professor i ernæring ved Norges miljø- og biovitenskapelige universitet.

– De fleste dyr spiser sin egen morkake etter fødselen, kan dette ses på som en form av pica?

– I ordets strenge betydning, nemlig mangel på spesifikke næringsstoffer, er jeg usikker, men det kan jo være relatert til dette, siden morkaka er en svært verdifull kilde til viktige næringsstoffer. Å drikke sitt eget blod, som også mennesker ofte gjør, er en parallell type handling, forklarer Svihus.

Blod inneholder faktisk mye næring, blant annet væske og proteiner, ifølge Forskning.no.

MORKAKESPISING - PICA? Morkaken skal blant annet være rik på mineraler som jern, folat og B12. Foto: NTB Scanpix
MORKAKESPISING - PICA? Morkaken skal blant annet være rik på mineraler som jern, folat og B12. Foto: NTB Scanpix Vis mer

LES OGSÅ: Dårlig matlyst: Hva kan årsaken være?

Hvor utbredt er pica?

Det er stor usikkerhet knyttet til hvor utbredt pica er, men det sies at det finnes i alle populasjoner rundt omkring i verden, ifølge Christensen.

– Det er noen grupper der dette er mer vanlig, slik som hos personer med jernmangel, sinkmangel, cøliaki, og pasienter med nyresykdom som går på dialyse. Det er også noen psykiatriske sykdommer der dette er en del av det kliniske bildet. Noen gravide får også trang til å spise ikke-mat, forteller Christensen.

Pica er heldigvis sjelden, men i krisesituasjoner er pica mer vanlig.

– Ved sultkatastrofen i Ukraina i 1932, der rundt 4 millioner sultet i hel, var jordspising vanlig, men dette var vel heller et resultat av sult enn av spesifikke mangler. I tropiske strøk er det rapportert om spising av jordkaker, men igjen er sult nok den utløsende faktor her, sier Svihus.

LES OGSÅ: Symptomer på sykdom i magen eller tarmen

Pica kan være farlig

Det er finnes dessverre en rekke skadelige effekter som kan følge av å spise noe som ikke er mat.

– Giftigheten kommer helt an på hva som inntas, og i hvor stor mengde. Det er mulig å utvikle mangelsykdommer, interaksjoner med eventuelle medisiner, elektrolyttforstyrrelser, hypertensjon, forstoppelse, forgiftninger, infeksjoner, tannskader, og skader på fosteret, opplyser Christensen.

Fått i deg noe giftig?

Hvis du er i tvil om du har fått i deg noe giftig - ring til Giftinformasjonen eller legevakten.

– Det er viktig å få konkrete råd tilpasset situasjonen, har seniorrådgiver Mari Tosterud ved Giftinformasjonen uttalt til Lommelegen.no i en artikkel om forgiftningsuhell.

  • Ved fare for akutt forgiftning bør du kontakte Giftinformasjonen på telefonnummer 22591300.
  • Ved alvorlige symptomer, ring 113

Kilder:

Revidert: Nora Lindtner, journalist 02.20
Opprinnelig skrevet: Silje Ulveseth, journalist 05.17

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer