Graviditet og sex

Kan jeg ha sex mens jeg er gravid? Kan det skade barnet? Kan orgasme utløse fødsel? Her finner du informasjon om sex under graviditet:

SEX UNDER GRAVIDITET: Ved normale svangerskap medfører seksuell aktivitet ingen risiko. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SEX UNDER GRAVIDITET: Ved normale svangerskap medfører seksuell aktivitet ingen risiko. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Mange syns det er vanskelig å snakke med legen om graviditet og sex. Men det er en veldig vanlige problemstilling, og mange har spørsmål som det er viktig å få svar på! Kommende foreldre kan være bekymret for å gjøre noe som kan skade barnet i mors mage, og kanskje særlig under første graviditet vil mange par være usikre når det gjelder sex.

Graviditet kan påvirke sexlyst

Noen kvinner mister lysten på sex når de er gravide, mens andre stimuleres lettere. - Begge reaksjoner er helt normale. Kvalme og redusert overskudd kan gjøre seksuell aktivitet utfordrende. Usikkerhet om hvorvidt sex kan skade det lille fosteret kan føre til at både menn og kvinner har mindre lyst på sex enn de hadde før hun ble gravid.

Les også: Nedsatt sexlyst hos kvinner

Kan penetrering skade barnet?

Sex og samleie, under et normalt svangerskap, er ikke skadelig. Mannens penis kan ikke skade barnet. Barnet ligger godt beskyttet i fostervannet og verken bevegelser, dunking og støt eller utløsning skader det. Slimproppen i livmoråpningen fungerer som en barrière mot bakterier.

Kan orgasme føre til abort eller for tidlig fødsel?

Når kvinnen får orgasme trekker livmoren seg sammen. Du kjenner da at magen blir hard som en ball. Dette skader ikke barnet, og fremskynder ikke fødselen med mindre tiden allikevel er inne.

Les også: Prematur fødsel

Når fødselen nærmer seg

Mannens sæd inneholder hormonliknende stoffer som kalles prostaglandiner. Prostaglandiner kan bidra til at livmorhalsen modnes, men utløser ikke for tidlig fødsel alene. Ved stimulering av brystvortene frigjøres hormonet oxytocin i slutten av graviditeten, dette kan få livmoren til å trekke seg sammen, men er også helt ufarlig.

Samleie og stimulering av brystvortene er blant de kjente gamle rådene for å sette i gang fødselen for dem som går over terminen. Det er verdt et forsøk!

LES OGSÅ: Magesmerter og graviditet

Vær forsiktig med sex

I noen få tilfeller kan man få råd fra lege eller jordmor om å avstå fra seksuell aktivitet resten av graviditeten.

  • Dersom du har opplevd blødning i begynnelsen av svangerskapet eller etter samleie bør dere alltid nevne dette for legen og jordmoren. Oftest blir dere anbefalt å vente litt med å ha sex, men det betyr ikke at sex er forbudt gjennom resten av graviditeten.
  • Dersom du tidligere har hatt spontanaborter eller for tidlig fødsel bør du rådføre deg med lege. Men sex er ikke en uavhengig risikofaktor for tidlig fødsel.

Oppsummering:

Graviditet kan medføre endret seksuell lyst. Mannens penis kan ikke skade barnet. Ved blødning eller tidligere spontanaborter eller for tidlig fødsel bør du rådføre deg med lege om hvorvidt sex bør unngås eller ikke.

Kilder:

Opprinnelig skrevet av: Cecilie Arentz-Hansen, lege, 04.08.06.
Oppdatert 26.09.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.
Mindre oppdatering av Legestudent Brage Ulvmoen 05.09.18. Kilder ved oppdatering: Uptodate:
Preterm birth: Risk factors, interventions for risk reduction, and maternal prognosis og Uptodate: Management of pregnant women after resolution of an episode of acute preterm labor.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer