Graviditet og sex

Kan jeg ha sex mens jeg er gravid? Kan det skade barnet? Kan orgasme utløse fødsel? Her finner du informasjon om sex under graviditet:

SEX UNDER GRAVIDITET: Ved normale svangerskap medfører seksuell aktivitet ingen risiko. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
SEX UNDER GRAVIDITET: Ved normale svangerskap medfører seksuell aktivitet ingen risiko. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Mange syns det er vanskelig å snakke med legen om graviditet og sex. Men det er en veldig vanlige problemstilling, og mange har spørsmål som det er viktig å få svar på! Kommende foreldre kan være bekymret for å gjøre noe som kan skade barnet i mors mage, og kanskje særlig under første graviditet vil mange par være usikre når det gjelder sex.

LES OGSÅ:
image: Gravid uke for uke

Gravid uke for uke

Graviditet kan påvirke sexlyst

Noen kvinner mister lysten på sex når de er gravide, mens andre stimuleres lettere. - Begge reaksjoner er helt normale. Kvalme og redusert overskudd kan gjøre seksuell aktivitet utfordrende. Usikkerhet om hvorvidt sex kan skade det lille fosteret kan føre til at både menn og kvinner har mindre lyst på sex enn de hadde før hun ble gravid.

Les også: Nedsatt sexlyst hos kvinner

Kan penetrering skade barnet?

Sex og samleie, under et normalt svangerskap, er ikke skadelig. Mannens penis kan ikke skade barnet. Barnet ligger godt beskyttet i fostervannet og verken bevegelser, dunking og støt eller utløsning skader det. Slimproppen i livmoråpningen fungerer som en barrière mot bakterier.

Kan orgasme føre til abort eller for tidlig fødsel?

Når kvinnen får orgasme trekker livmoren seg sammen. Du kjenner da at magen blir hard som en ball. Dette skader ikke barnet, og fremskynder ikke fødselen med mindre tiden allikevel er inne.

Les også: Prematur fødsel

Les ogsÅ:
image: Alt om Graviditet

Alt om Graviditet

Når fødselen nærmer seg

Mannens sæd inneholder hormonliknende stoffer som kalles prostaglandiner. Prostaglandiner kan bidra til at livmorhalsen modnes, men utløser ikke for tidlig fødsel alene. Ved stimulering av brystvortene frigjøres hormonet oxytocin i slutten av graviditeten, dette kan få livmoren til å trekke seg sammen, men er også helt ufarlig.

Samleie og stimulering av brystvortene er blant de kjente gamle rådene for å sette i gang fødselen for dem som går over terminen. Det er verdt et forsøk!

LES OGSÅ: Magesmerter og graviditet

Vær forsiktig med sex

I noen få tilfeller kan man få råd fra lege eller jordmor om å avstå fra seksuell aktivitet resten av graviditeten.

  • Dersom du har opplevd blødning i begynnelsen av svangerskapet eller etter samleie bør dere alltid nevne dette for legen og jordmoren. Oftest blir dere anbefalt å vente litt med å ha sex, men det betyr ikke at sex er forbudt gjennom resten av graviditeten.
  • Dersom du tidligere har hatt spontanaborter eller for tidlig fødsel bør du rådføre deg med lege. Men sex er ikke en uavhengig risikofaktor for tidlig fødsel.

Oppsummering:

Graviditet kan medføre endret seksuell lyst. Mannens penis kan ikke skade barnet. Ved blødning eller tidligere spontanaborter eller for tidlig fødsel bør du rådføre deg med lege om hvorvidt sex bør unngås eller ikke.

Kilder:

Opprinnelig skrevet av: Cecilie Arentz-Hansen, lege, 04.08.06.
Oppdatert 26.09.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege.
Mindre oppdatering av Legestudent Brage Ulvmoen 05.09.18. Kilder ved oppdatering: Uptodate:
Preterm birth: Risk factors, interventions for risk reduction, and maternal prognosis og Uptodate: Management of pregnant women after resolution of an episode of acute preterm labor.