Fosterutvikling - noen ordforklaringer

Ord og uttrykk man støter på når man leser om fosterutvikling og graviditet som kan være kjekt å kunne.

FREMMEDORD? Her er lista du trenger. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
FREMMEDORD? Her er lista du trenger. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Gravide kan møte på en del ukjente ord og uttrykk når de leser om graviditet. Det gjelder også i vår guide gravid uke for uke. Her har du vår ordliste.

Blastocyst: Kalles det stadiet av det befruktede egget når det har nådd livmorhulen og skal feste seg i livmorhulens slimhinne.

Dopplerapparat: Er et slags ultralydapparat som brukes for å måle blodsirkulasjonen hos fosteret.

Eggcelle: Den kvinnelige kjønnscellen. Alle eggceller har et X-kromosom. Av de mannligs kjønnscellene (sædcellene) har den ene halvparten et X-kromosom, og den andre halvparten et Y-kromosom. Ved befruktning blir X+X et jentefoster, og X+Y et guttefoster.

Eggløsning: Eggløsning er det som skjer når eggcellen støtes ut fra en av eggstokkene. Dette skjer vanligvis 14 - 16 dager etter den forrige menstruasjons første blødningsdag.

Embryo: Kalles fosteret i den perioden der organsystemene anlegges, det vil si fra det befruktede eggets fjerde uke til og med den tiende uken etter eggløsning. Ukene etter dette kalles føtalperioden.

Embryonalperioden: Den perioden som har med embryoet og dets utvikling å gjøre.

Folinsyre: En av B-vitaminene som er spesielt viktig for utviklingen av fosterets nervesystem. Folsyre er viktigst i de første ca. 12 ukene, og folsyretilskudd bør startes så snart man vet at man er blitt gravid, og helst tas i forkant av en planlagt graviditet. Folinsyre er det samme som folat.

Føtalperioden: Perioden av fosterlivet etter den tiende uke etter eggløsning, se embryonalperioden.

HCG: HCG er forkortelse for Humant choriogonadotropt hormon. Hormon som opptrer ved graviditet og som kan påvises i urinen allerede ved forventet menstruasjon. Dette brukes som graviditetstest.

Kimblad: I embryoets tidlige utvikling dannes forstadier til det som skal bli til organsystemer som lagvise blad, kimblad. Det indre laget (endoderm) utvikles til fordøyelses- og åndedrettsorganer, det ytre laget (ektoderm) utvikler seg til hud, nervesystem og sanseorganer. Fra det indre laget kommer også et midtre lag (mesoderm) som utvikles til bindevev, brusk, ben, muskler og blodårer.

Kynnere: Kynnere er de første livmorsammentrekningene. Livmoren øver seg til fødselen. Dette er ufarlig, men kan være ubehagelig. Det skal ikke være smerter forbundet med kynnere. Dersom kynnere oppleves smertefullt, bør du kontakte lege.

Lanugohår: Det myke håret på kroppen til fosteret fra femte til niende måned. Litt av det er tilstede også etter fødselen, forsvinner vanligvis i løpet av det første leveåret.

Mekonium-bek: Fosteret eller det nyfødte barnets første avføring.

Morula: Kalles den celleklumpen som dannes ved de første celledelinger hos det befruktede egget.

Plommesekk: Den delen av egget der næringen finnes, og der de første blodcellene dannes.

Spermie: Sædcelle.

Symfyse-fundus mål: Avstanden mellom skambenets øvre kant (symfysen) og toppen av den voksende livmoren (fundus). Gjøres ved svangerskapskontrollene etter 20. uke, hensikten er først og fremst å kunne oppdage langsom fostervekst.

Trestetoskop / Jordmorstetoskop: Trompetformet instrument som jordmoren kan bruke til å lytte etter fosterets hjerterytme.

Vena cava-syndrom: Hos noen gravide presser livmoren på en blodåre som heter vena cava. Dette medfører uvelhetsfølelse og svimmelhet.

Vernix caseosa: Talgliknende fett som beskytter fosterets hud fra ca. 20 svangerskapsuke frem til fødselen.

Oppdatert 30.09.06 av: Cecilie Arentz-Hansen, lege
Oppdatert 22.08.18 av: Elisabeth Lofthus, sykepleier.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer