Sobril og fødsel

Spørsmål

Under min første fødsel fikk jeg Sobril for å få sove. 12 dager etter fødsel fikk mitt barn hjernehinnebetennelse, streptokokk B, som førte til hjerneskade. Da jeg skulle ha mitt andre barn fikk jeg beskjed av min jordmor at jeg aldri skulle fått sobril under fødsel og måtte passe på at jeg ikke fikk det denne gangen. Hvorfor, fikk jeg ikke svar på.
Kan sobril ha noe med hjernehinnebetennelsen eller hjerneskaden å gjøre?

Kvinne, 29 år

Svar

Hei!

Man kan nok få høre forskjellige meninger om medikamenter, rutiner og ting som blir gjort under et svangerskap, et fødsel eller i barselperioden. Det er sjelden mulig å uttale seg veldig bastant i den ene eller andre retningen, når det gjelder fosterpåvirkning er det fortsatt mye vi ikke vet.

Det er absolutt ingen grunn til å tro at Sobril på noen måte førte til hjernehinnebetennelsen eller hjerneskaden som fulgte.

Men historien illustrerer et viktig poeng; Så langt det er mulig bør man unngå medikamenter eller potensielt skadelige påvirkninger på fosteret. Kanskje det går bra i de aller, aller fleste tilfeller, men hvis noe går galt er det svært lett å få dårlig samvittighet og tillegge noe "skylden" for det som hendte.

En hjernehinnebetennelse med streptokokk B er en infeksjon som jeg ikke tror noen kan knytte til noe som ble gjort eller ikke gjort under fødselen. Dessverre kan slikt hende, og det er ingen grunn til å tro at du skulle være så uheldig at dette skulle skje ved senere graviditeter/fødsler.

Lykke til!