Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Nedpress og hevelse i underlivet

Spørsmål

Gravid 2.gang, kløe i en liten hevelse i lysken, over en blodåre etc, samt i skjede åpning, veldig hoven og kjennes ut som om noe er på vei ut av hele skjeden, kjennes ut som alt synker for langt ned, kanskje... Kvinne, 34 år

Svar

Hei.

Veldig vanskelig for meg å si noe sikkert hva dette kan være, ettersom jeg ikke vet noe om hvor langt på vei du er.

Kløe og hevelse over blodårer i skjedeåpningen/lysken kan være åreknuter. De kan man like gjerne få her som på bena. Det kan være ubehagelig og gi symptomer som du nevner, med kløe, hevelse og ømhet. Hevelse generelt i underlivet er normalt i svangerskapet.

Følelsen av at noe "synker ut" kan være nedpressfølelse. Ettersom fosteret vokser og gir mer tyngde, kan denne følelsen av at "barnet presser nedover i skjeden" komme. Har man ingen sammentrekninger og/eller blødninger eller mistanke om vannavgang, er det stort sett ufarlig.

Nedpressfølelse pga slappe bekkenmuskler etter tidligere fødsler er relativt vanlig. Knipeøvelser er viktige å nevne her. Dersom du ikke var spesielt flink etter første svangerskap/fødsel, kan bekkenbunnsmuskulaturen din være litt slapp og "gi mer etter". Regelmessige knipeøvelser for å stramme opp bekkenbunnsmuskulaturen er det heldigvis aldri for sent å begynne med, og de har absolutt effekt også under svangerskapet, så knip i vei flere ganger om dagen og se om det har effekt.

Det kan også være fremfall av skjedeveggen, noe som også kan komme etter tidligere fødsel. Årsaken er at støttevevet i bekkenet, det som ligger rundt livmoren og holder den på plass, er blitt svekket. Igjen her er knipeøvelser tingen. Blir plagene større etter fødselen og knipeøvelsene ikke hjelper, kan du ta det opp med gynekologen din slik at man kan vurdere kirurgisk inngrep til hjelp.

Dersom du er nærme terminen din, kan nedpressfølelse være et tegn på modning og at fødselen nærmer seg.

Dersom ubehaget ikke gir seg, vil jeg anbefale deg å snakke med fødeavdelingen, legen din eller jordmoren din. Lykke til videre i svangerskapet!