kynnere i uke 20.

Spørsmål

Hei
Jeg er gravid i uke 20. Har vært i kjempefin form hele tiden, og har vært i full aktivitet. Gått mye turer, og har ikke merket noe til "magen" De siste tre dager har jeg gått og kjent på at magen/livmora blir veldig hard flere ganger til dagen. Det er nok litt psykisk også da jeg nå går og kjenner etter og tar meg på magen hele tiden. Har lest litt om kynnere, og tenker at det kan være dette. Er ikke smertefullt. Blir bekymret og tenker mye på dette da jeg leser at det kan føre til for tidlig fødsel. Leser jo at det er normalt med kynnere, men så så jeg et annet sted at det ikke er bra med mye kynnere tidlig i svangerskapet. Jeg har ingenting når jeg slapper av og sitter/ligger. Når jeg reiser meg o.l kan jeg kjenne at det strammer seg (Spesielt helt nederst rett over symfysen). Hva er dine synspunkter på dette? Bør jeg ta kontakt med lege? Bør jeg slappe mer av og ikke være i fysisk aktivitet?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei
Så flott at du er i fysisk aktivitet nå når du er gravid. Det er veldig bra for mor og barn at mor er i aktivitet.
Det er vanlig at en kjenner litt mer kynnere når en runder 20 uker, da vokser fosteret mer og det blir mer strekk i magen og mer kynnere.
Kynnere har en hele tiden i svangerskapet. Det er livmora som trener og gjør seg klar til fødsel. Noen merker det mye og noen merker nesten ikke i det hele tatt.
Når en beveger seg, løper, løfter osv kan en kjenne at magen blir hard. Men hvis du legger deg ned eller bare tar det med ro, skal det bli bedre.
Det blir også mere kynnere hvis du stadig stryker deg over magen.

Hvis kynnere fortsetter selv om du har hvilt lenge, og de faktisk øker og kommer flere på 10 minutter, bør du begynne å tenke på at det er noe som ikke stemmer. Et varmt bad kan roe ned magen. Hvis du har forsøkt alt dette, og det fortsatt er kynnere som gjør vondt, kan det være lurt å ta tiden på de og etterhvert ringe fødeavd. I tillegg vil du kjenne mensmurringer, vondt i ryggen, kanskje ha noe slim. Dette bør du få sjekket! Ikke fordi du nødvendigvis er i fødsel, men for å vurdere om dette er noe som utvikler seg.

Så du ser at det er mange stadier med kynnere og de aller fleste er normale.

Du bør absolutt ikke holde deg i ro! Så lenge det er normale kynnere, gjør det ingenting om du har de.
Det er ikke større risiko å føde fortidlig for de som er i aktivitet enn for de som aldri trener.
Så jeg synes det du beskriver er veldig normalt og at du ikke trenger å bekymre deg så lenge det går over når du slapper av litt!! Det er viktig med aktivitet selv om en er gravid!!
Lykke til!!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn