Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kvalme i 3. trimester

Spørsmål

Hei.
Dette gjelder min gravide kone, med termin februar. Natt til 1.juledag ble hun influensa syk med 40 i feber og oppkast. Varte noen dager. Var på legevakten hvor CRP og urinprøve ble fortetatt. Ingenting galt med prøvene, men blodtrykket var for høyt. Noe legen mente hadde sin årsak i feberen.

Feberen gikk ned etter et par dager, men hun kastet fortsatt opp. Vi tok ny kontakt med lege i romjulen, som ikke foretok seg noe. Dagen etter dette legebesøket tok vi kontakt med jordmor. Det ble heller ikke her gjort noe ytterligere, men hun fikk beskejd om at dersom det ikke var gitt seg med oppkast til neste dag, måtte vi kontakte lege igjen.

Det gjorde vi, da hun fortsatte å kaste opp. Forut før dette legebesøket var vi på ny hos jordmor, som drøftet med lege på føden om at det var fornuftig å gi veske intravenøst. Samtidig at det ble tatt ny CRP og urinprøve. Disse prøvene var fine. Hun fikk 1 liter veske intravenøst og sendt hjem av lege, med beskjed om at hun trolig var kommet inn i en /ond sirkel/ hva gjaldt oppkast.

Vi kom hjem og hun fortsatte med å kaste opp og allmenntilstanden gikk ned. Vi ba om å få komme til en lege nå på nyåret, som vi kjenner litt. Han tok straks affære og sendte henne på sykehus.

Her ble det foretatt registrering på baby, samt ultralyd. En rekke blodprøver ble tatt, samt avføringsprøve og urinprøve. Ingenting viste noe galt.

Hun lå på sykehuset i 3 døgn hvor det ble gitt kontinuerlig veske. Blant annet manglet hun kalium og natrium. 08.01 ble hun skrevet ut, og sykehuslegene trodde dette skyldtes mage/ tarm problemer eller psykosomatisk.

Hun spydde straks vi kom hjem fra sykehuset, og kaster enda opp. Holder ikke på vått og tørt, og har gått ned ca 6 kg i vekt. Kvalmedempende medisin hjelper heller ikke.

Det er jo ikke så lenge igjen til fødsel, og hun er meget sliten og lei seg. Så vi aner ikke hva vi skal gjøre, og er rimelig rådvill når ikke legene heller finner ut noe.

Det er jo utelukket at det er noe alvorlig, og babyen har det vistnok bra ifølge legene/ jordmor. Men dette tapper henne totalt for energi og humør, naturlig nok.

Nå ligger det an til ny sykehusinnleggelse, men vi tror vel ikke at de finner ut noe.

Forøvrig har svangerskapet vært helt normalt, med normal kvalme de første 12 ukene. Første svangerskap var også normalt. Hun er frisk forøvrig. Skulle så gjerne ønske det fantes hjelp mot dette, og iallfall at legene fant ut hva dette kan skyldes.

Vi tenker vel litt om slimhinnen i magen kan være irritert som følge av all oppkastet..

Vet at dere ikke kan stille noen diagnoser, men håper dere har noen råd/ tanker om hva dette kan være.

Forøvrig er hun feberfri og blodtrykket er normalt. Ingen eggehvite/ proteiner i urinen.

Kvinne, 31 år

Svar

Hei!
Takk for spørsmålet.
Det er dessverre ikke mulig stille noen diagnose for din kone over nett, men hun er jo svært godt undersøkt og de har utelukket at dette er ledd i alvorlig sykdom.
Det kan jo tenkes at denne mageinfluensaen har utløst kvalme og brekninger som ikke vil gi seg. Kvalme utløses jo lettere siden hun er gravid.
Kvalme (hyperemesis) og oppkast i svangerskapet er ansett som vanlig dersom det skjer før 20. svangerskapsuke. For de aller fleste gravide med svangerskapskvalme så blir det mye bedre utover i svangerskapet.
Det er imidlertid ikke uvanlig med kvalme i tredje trimester. Hele 15 -20 % av de gravide opplever dette. Så mange som 5 % er plaget med kvalme frem til fødsel.
Det viktigste er rikelig med væsketilførsel slik at ikke elektrolyttbalansen forstyrres. Om nødvendig på sykehus med intravenøs ernæring. Ikke vent med å ringe sykehuset dersom du er i den minste tvil om barnets og din kones tilstand.
Håper svaret er til hjelp.
Lykke til med fødselen.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-