Kan vår kombinasjon av blodtyper by på komplikasjoner?

Spørsmål

Vi er et par som er gravide i 20. uke. Hun har blodtype A- og han har A+. Noen har fortalt oss at dette er en uheldig kombinasjon, og at babyen vil komme til å trenge blodskifte rett etter fødsel.
Stemmer det at vår kombinasjon av blodtyper kan by på komplikasjoner?

Kvinne, 38 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Ja, deres kombinasjon av blodtyper er uheldig, men det betyr ikke at det må føre til noen komplikasjoner.

De fleste mennesker har en såkalt rhesusfaktor på de røde blodlegemene, og dette kalles Rh-positiv (+). Mangler rhesusfaktoren kalles det Rh-negativ (-). Hvis mor er Rh-negativ og far er Rh-positiv, sånn som det er hos dere, kan fosteret arve farens blodtype og bli Rh-positiv.
Dette betyr ingen fare for fosteret i det første svangerskapet. Men under fødselen kan fosterets blodlegemer gå over i morens blod og "immunisere" mor. Dette kan ha betydning for senere svangerskap hvis ikke man hindrer denne immuniseringen innen tre døgn etter fødselen.

For å hindre immuniseringen får alle Rh-negative kvinner som føder et Rh-positivt barn en slags vaksine innen tre døgn etter fødselen. Dette er grunnen til hvorfor det i dag er meget sjelden at barn blir syke på grunn av at mor er Rh-negativ.

For dere betyr det altså:
Er dette deres første svangerskap, er det ingen fare for barnet! Men dere bør være obs på at mor får vaksinen etter fødselen dersom hun trenger det (dvs. hvis barnet er Rh-positivt).
Har mor allerede vært gravid før ville jeg gå ut fra at hun har fått vaksinen dersom hun trengte det. I dette tilfellet er det heller ikke noe fare for barnet, og man forventer ikke noen komplikasjoner på grunn av rhesusfaktoren.

Men skulle hun tidligere ikke ha fått vaksine og blitt immunisert, er det mest sannsynlig at legen oppdager dette gjennom blodprøvene som rutinemessig utføres ved svangerskapskontrollene. I dette tilfellet må svangerskapet følges nøyaktig, siden det kan oppstå noen komplikasjoner. Av og til kan det da også bli aktuelt med blodutskiftning for å hindre skade av barnet.

Håper jeg kunne hjelpe dere!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Britt Nakstad
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-