kan vannkopper være farlig for fosteret?

Spørsmål

Hei. Jeg er gravid i uke 22, førstegangs. Har tidligere hatt to SA i uke 16 og uke 14. Det ble etterhvert, da jeg ble gravid igjen, oppdaget en liten skillevegg i livmoren min. Den kan ikke oprerers før etter fødsel. Det ser nå ut til at dette skal gå bra.
Men nå melder selvfølgelig bekymringene seg for andre ting: Hvor farlig er det om jeg får vannkopper nå? Fikk beskjed av en venninne om at hun ikke kommer hit på besøk med barna nå fordi de har hatt vannkopper. Hun mente de var over det, men hun ville ikke utsette meg og barnet i magen for smitte. Jeg har hatt vannkopper som barn, men hun mente det ikke var av betydning. Det var visst slike bakterier/stafylokokker jeg kunne få. Er dette riktig? Er det farlig? Jeg synes uansett det var utrolig fint og omtenksomt av henne å huske på dette. Ikke sikkert alle tenker så langt. Skal møte noen andre barn i familen i helgen, og siden jeg vet at det går vannkopper her så er jeg naturlig nok engstelig nå. Hvis de for eksempel er midt i inkubasjonstiden, og ikke vet at de har det enda, det er vel da de er mest smittsomme? Hvilke forhåndsregler skal jeg ta? Jeg vet at jeg er egoistisk nå, men jeg har rett og slett ikke råd til å utsette meg og barnet i magen for noe. Jeg er selvfølgelig klar over at jeg kan bli smittet av sydommer på butikken, på venterommet hos legen osv, eller at jeg kan være utsatt fra smitte fra dette barnet når det blir født, og hvis jeg blir gravid igjen. Det er jo ikke til å unngå. Har vært sykemeldt hele dette svangerskapet, etter legenes anbefaling, og jeg føler at alt som kan gjøres for at dette skal gå bra, er gjort. Derfor synes jeg det er greit å ta de forhåndsreglene en kan når det gjelder ting en faktisk kan unngå. Føler at det er litt frekt av meg og kreve av foreldrene til disse barna at de ikke kommer hit hvis de vet det går vannkopper i barnehagen eller på skolen der barna er. Det er jo ikke sikkert barna har det for det. Men jeg er som sagt såpass egoistisk nå at jeg tenker på meg selv og barnet i magen først. Hva mener du om dette? Når det skal være sagt så kjenner jeg flere voksne, særlig menn da, som heller ikke liker å bli syke eller smittet av ditt og datt, og derfor holder seg unna folk de vet er smittet. Så synes egentlig det bare skulle mangle at ikke jeg også tenker sånn. Takk for svar.

Kvinne, 25 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.
Så flott at du er kommet så langt i svangerskapet uten problemer. Håper du klarer å holde deg frisk.
Når du har hatt vannkopper som barn er det ikke farlig for deg eller babyen å være i nærheten av smitte. Du har livslang beskyttelse og barnet regnes som beskyttet i 3 måneder etter at det er født. Så du kan slappe helt av.

Av sykdommer som en bør holde seg unna er det vannkopper og røde hunder. og meslinger, men det blir jo de fleste vaksinert mot nå. Har du hatt disse sykdommene så er du immun og kan slappe helt av.
Du bør i tillegg sjekke (med mor?) om du har hatt den 5.barnesykdommen. Det kan en evt ta en blodprøve på, HVIS en er utsatt for smitte. Den er heller ikke livstruende for fosteret, men bør følges opp hvis en ikke har hatt den som barn og en blir smittet i graviditeten.

Altså fare for smitte er veldig liten! Dette må du ikke gå rundt og bekymre deg for. Det er mer viktig at du lever sunt og mosjonerer. Unngå røyk og alkohol. spis frukt og grønt. drikk vann. enkle leveregler er mye mer viktig enn alle de sykdommene en KAN komme borti.
Kos deg med graviditeten, når du er kommet så langt som 22 uker er fosteret mer motstandsdyktig. Du går nå inn i 2.trimester som er en tid der du er i god form. Ikke lengre kvalm og før magen blir stor og tung.
Kos deg og lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn