Graviditet og angst

Spørsmål

Kjære Lommelegen!
Jeg er 38 år og mannen min gjennom 6 år er 48 år. Vi har ingen felles barn men barn fra tidligere forhold, av alt så ønsker vi oss et barn før det er for sent. Av alt så ønsker jeg også et barn det hadde liksom vært prikken over ien, fordi vi skal nå gifte oss og da hadde det jo vært perfekt å få et barn nå, men har et litte problem. Etter min siste fødsel og når barnet var 1 år (altså i 1993) så fikk jeg panikk angst, dette problemet hadde jeg så og si i ca. 7 år. Nå er det vel 3 år siden jeg hadde det sist, reddningen min blev vel min Hoemeopat som jeg fortsatt regelmessig går til (når man har opplevd angst/uro så er det akkurat som om det blir et arr i kroppen som aldri helt vill gro) så jeg er vel ikke 100% bra. Så derfor går jeg vær dag og grubbler på dette om jeg skal eller ikke skal ha barn, fordi jeg er jo så redd for og få dette tilbake. Derfor spør jeg deg , hva skal jeg gjøre? og hva er evt. behandling hvis jeg blir gravid og dette problemmet dukker opp. Håper du kan hjelpe meg .

Hilsen "kanskje mamma snart"

Medisiner: Har akkurat sluttet men Condulage

Kvinne, 38 år

Svar

Hei!

Siden du fikk angst sist når barnet ditt var 1 år er det vel ikke sikkert at det er noen nødvendig sammenheng mellom graviditeten/fødselen og angstplagene dine?

Likevel skjønner jeg godt at du er engstelig for å få angst igjen. En slik engstelse kan nesten bli en plage i seg selv, en slags "angst for angsten", og jeg forstår godt at du tenker mye på dette.

Beskrivelsen din av angsten som et "arr i kroppen" synes jeg er svært god, og det er bra at du har så god innsikt i dine egne plager.

Om du vil få angstplager igjen ved et nytt svangerskap eller fødsel, er umulig å forutse. Det som er sikkert er at du bør ha litt tett oppfølging hos fastlegen din og hvis du er veldig redd for at dette skal skje igjen kan det føles trygt å kunne snakke med en psykolog eller en jordmor noen ganger i løpet av svangerskapet og/eller etterpå. Det kan fastlegen din organisere. Du bør ha snakket med fastlegen din tidlig slik at du kan få fortalt om din engstelse for angstanfall slik at dere kan ha gode avtaler. Hvis du får antydning til plager igjen bør det være lett for deg å kontakt med en du stoler på og som kan hjelpe deg.

Hvis du får nytt anfall så er det godt mulig å behandle med medisiner selv om man vil være litt mer tilbakeholden med enkelte medikamenter over lengre tid.

Lykke til med en eventuell snarlig graviditet!