Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Gravid mage i uke 15?

Spørsmål

hei.

leste nettopp nå at de fleste får mage rundt uke 15. jeg ser fortsatt ikke gravid ut, har termin den 19.12, bare fet ut. legger til at jeg har litt mage som jeg fikk etter forrige fødsel. betyr dette likevel at barnet ikke vokser som det skal?

mvh meg.

Kvinne, 27 år

Svar

Først for å "oppklare" litt; du har termin 19/12, og i dag er det 24/6. Dermed finner jeg at du er i din 15. svangerskapsuke nå, og er fullgått 15 uker i morgen.

Når man leser ting på nettet eller i bøker er det viktig å huske på at alle slike "grenser" for når ting skjer er cirka-tall! Mange gravide kan begynne å se en liten mage ca uke 15, men mange kan man ikke ane noen ting på i det hele tatt. Det er store variasjoner.
I uke 15 har barnet riktig god plass i livmoren, og barnets størrelse spiller ikke særlig inn på hvordan man ser ut utenpå. Dersom en jordmor undersøker deg og måler livmoren din, vil hun finne toppen av livmoren din ca midt mellom symfysen og navlen. Og der er den rundt uke 15, uansett om man ”ser gravid ut” eller ikke!

Frem til uke 20 vokser alle friske fostre relativt likt, deretter spiller arv og miljø inn. Fosteret forsyner seg med den næringen det trenger fra kroppen din, det vokser og utvikler seg foreløpig uavhengig av mors matinntak. Så selv om du ikke synes du ser gravid ut enda vokser sannsynligvis barnet i magen din slik det skal. Når du om to-tre uker skal til rutine-ultralyd, måler de at barnet ditt utvikler seg i tråd med terminen, evt. justerer de terminen hvis de kan se på barnet at du er lenger eller kortere i svangerskapet enn antatt etter mensterminen.

Tenk gjennom hva du spiser i svangerskapet ditt. Spis sunt og variert, rikelig frukt og grønnsaker, grovt brød, fisk og kjøtt. Kutt ned på sukker, fast-food, kaffe/te og brus. Da sikrer du at barnet ditt får de beste ernæringsmessige forholdene. Tenk på at du skal spise for to kvalitetsmessig, ikke på mengden man spiser.
Dersom man røyker er det selvsagt viktig å stumpe røyken så fort som mulig. Sigarettrøyk kan hemme barnets vekst og utvikling, ikke bare lengdevekst og antall kilo, men også vekst av hode og hjerne.

Kan du huske når du begynte å se at du fikk mage i forrige svangerskap? Kanskje var det enda senere da? Ofte får man tidligere mage i senere svangerskap enn ved første, nettopp fordi man har igjen litt mer magefett fra første fødsel. Men ting kan være annerledes denne gangen også, ingen svangerskap er helt like, selv om det er samme kroppen som bærer graviditeten.

Det er mange faktorer som spiller inn på hvor stor magen blir og hvilken form den får. Hvordan man er bygd spiller inn, er man slank, normalbygd eller litt overvektig? Noen bærer barnet veldig "utenpå" magen, hos andre ligger barnet "lenger inn" i kroppen. Hvor morkaken er plassert spiller også en rolle, og selvsagt barnets størrelse, men disse faktorene jeg har nevnt her vil gjøre seg mer gjeldene jo lenger ut i svangerskapet du kommer. Jeg foreslår at du titter inn på en av de mange sidene for gravide, f.eks den danske siden http://www.min-mave.dk og klikker deg inn på "gravide maver". Der vil du finne mange bilder fra forskjellige stadier i svangerskapet, og se at det finnes mange store og helt naturlige forkskjeller. Og mange flotte gravide mager, store som små!

Etter det du skriver vil jeg tro at ting forløper som normalt hos deg, det er som sagt ikke alle magen synes på i uke 15. Og det er like normalt som at det synes en liten kul. Dersom du er veldig urolig kan du jo ringe jordmoren din i kommunen og be om en tidlig time slik at hun kan måle livmoren din og se om den vokser slik den skal.

Ønsker deg lykke til videre i svangerskapet!

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-