Fremfall og hemorider etter svangerskap.

Spørsmål

Hadde fødsel 9. september 2003. En lang fødsel, hvor jeg fikk full åpning, men som til slutt endte med keisersnitt. I svangerskapet hadde jeg ikke hemoroider, men etter fødselen har jeg gått på 4 kurer med Sheriproct!(stikkpiller + salve) Har vært hos lege som har konstatert hemoroider innenfor endetarmsåpningen. Er svært plagsomt at jeg ikke blir kvitt disse. Er sikkert ikke heldig å bruke så mye sheriproct heller siden jeg ammer!? Det jeg lurer på er om noe annet i forbindelse med fødselen kan forårsake disse? Har i etterkant av fødselen vært trangere i skjeden enn tidligere. Legen så ikke noe galt på etterkontroll, men jeg viste han at det ligger en slags pute rett innenfor skjedeåpningen. (På øversiden mot magen.) Når jeg klemmer på denne føles det som om jeg må tisse. Denne gjorde svært vondt i forbindelse med sex den første tiden, men er blitt litt bedre nå. Legen så at det kunne være antydning til framfall av blæren. Er det mulig? Og kan dette i så fall være med på å lage hemoroider. Skjeden er så trang at det til og med er trangt å stikke en finger inn. Hvis du ikke vet hva dette kan være har du i såfall noe bedre å anbefale mot hemoroider?

Kvinne, 22 år

Svar

Det kan være en sammenheng mellom hemorider og fremfall av blære/skjedevegger under/etter svangerskap. Noen vil ha det anlegget at bindevevet er medfødt svakere enn hos andre. Bindevevet skal bevare og vedlikeholde kvaliteten og "holdet" av de forskjellige organer. Scheriproct vil kun virke dempende på eventuelle vevsreaksjoner/betennelser i/rundt hemorider, og har ingen kurerende effekt. Etter min mening er beste behandlingen av hemorider å bruke sittebad i grønnsepebad. Dette kan du få informasjon om av en helsesøster - eller av jordmødrene på fødeavdelingen. Du bør vel også bli undersøkt av kirurg, som vil vurdere om operasjon ville være en bedre og raskere vei.
Det høres å være tilfelle at du har fått et nedfall/fremfall av skjedeveggene med blære, noe som kan bidra til at skjeden føles trangere. Dette bør rette seg spontant over tid, men blir det hemmende, kan dette også enkelt opereres. Lykke til!