image: Fødselsangst. Redd for å blø seg i hjel

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Fødselsangst. Redd for å blø seg i hjel

Spørsmål

Hei jeg og min mann har tre barn og nå ønsker vi enda et barn. Problemet er at jeg har fått veldig angst i forhold til svangerskap/fødsel. De to første gikk greit, hadde for tidlig vannavgang i begge, satt i gang med oxyticindrypp med første mann og fikk stormrier. Ble ikke igangsatt andre gang. Trengte ikke smertelindring og blødde lite begge gangene.

Siste forløsning var verre. Det ble antatt et vekstavik hos fosteret på 24% og fødselen ble forsøkt satt i gang i uke 37 .Først med Prostaglandin i tablettform uten det ga resultat. Det ble så forsøkt å sette inn et kateter/ballong hvorpå det tilkom en kraftig blødning, og barnet ble raskt forløst med akuttkeisersnitt. Barnet var i god form, og ikke lite slik som antatt. Morkaken var normal både i størrelse og plassering.Det blør rikelig fra cervix/isthmus og man finner et kar som pumper. Mistet 1,6 liter blod. 600 ml preoperativt. Var våken (etter eget ønske).

Det hele opplevdes som dramatisk.Sliter i dag med sterk angst for å blø i hjel, bare det å få litt kraftig mens gir meg hjertebank. Vi ønsker virkelig enda et barn, men angsten for selve fødselen er stor.

Hvor stor er sjansen for og blø i hjel i forbindelse med svangerskap/fødsel?

Hvor stor er sjansen for å oppleve placenta accreta (ikke det jeg opplevde sist men har forstått at tidligere keisersnitt, alder over 35 år og tidligere fødsel øker risikoen)?

Hvor lett er det å oppdage slike ting i forkant av fødsel?

Det nevnes i epikrisen at det er mye hinner ned mot cervix som er noe adherente, vet du hva det betyr? Er det mulig å få innvilget keisersnitt pga min angst og den økte risikoen?

Angsten er så kraftig at jeg i forbindelse med en celleprøve nylig opplevde et angstanfall da det blødde en del.Vet du om det er noen hjelp og få med tanke på fødselangsten?

Vil ikke at angsten skal stå i veien for et barn til, særlig om denne angsten ikke er reell i forhold til risiko for og blø i hjel i forbindelse med svangerskap/fødsel.

På forhånd takk.

Kvinne 39
Svar

Mon ikke alle kvinner har en viss engstelse før en fødsel? man vet jo at det kan oppstå akutte problemer. Det som kan se dramatisk ut for den fødende er imidlertid ikke alltid så dramatisk for jordmor og fødselslege. De har gode rutiner for å håndtere akutte situasjoner som at fosteret blir stresset eller at det oppstår stor blødning under fødselen. Du hadde en slik fødsel for fire år siden, men det gikk heldigvis bra, som det nesten alltid gjør. Dessverre sitter du tilbake med angst for en ev. neste fødsel og stiller noen spørsmål som jeg skal forsøke å gi svar på.

 • Hvor stor er risiko for å blø i hjel i forbindelse med svangerskap/fødsel? Svar: I en norsk 5-års undersøkelse fra 2005 til 2009 på nesten 300.000 fødsler var det ett dødsfall på grunn av blødning. Jeg har ikke nærmere detaljer om forløpet, men nettopp blødning er den akutte situasjonen som fødselshjelpere er veldig godt trent i å håndtere, men en sjelden gang kan det være forhold hos kvinnen hvor man ikke får blødningskontroll. Man har i dag legemidler som kan brukes i en slik situasjon og man har kirurgiske inngrep.
  • Normalt er en blødning ved en fødsel under 500 ml
  • 25% blør mer enn 500 ml
  • 5% av fødende har alvorlig blødning >1000 ml, og 2,5 % >1500 ml
  • Ca, 0,37% av fødende har livstruende blødning på over ca. 3 liter

 • Hvor stor er risiko for å oppleve placenta accreta ( ikke det jeg opplevde sist men har forstått at tidligere keisersnitt, alder over 35 år og tidligere fødsel øker risikoen)? Svar: Risiko for at morkaken vokser inn i livmoren er normalt ca. 0,2% og etter ett keisersnitt øker den til 0,3%. Hvis morkaken er ‘forliggende’ over indre mormunn, er risikoen større. Den største risiko er at legen kan bli nødt til å fjerne hele livmoren, hvis man ikke får kontroll med blødning fra en placenta accreta.

 • Hvor lett er det å oppdage slike ting i forkant av fødsel? Svar: det er vist at ca. 30% oppdages før fødsel. Se tillegg med kopi av Norsk veileder i fødselshjelp

 • Det nevnes i epikrisen at det er mye hinner ned mot cervix som er noe adherente, vet du hva det betyr? Svar: Det er ikke noe som har betydning

 • Er det mulig å få innvilget keisersnitt pga min angst og den økte risikoen? Svar: fødselsangst kan være en grunn til å bestemme seg for keisersnitt, men du har etter min vurdering ingen forhold ellers som tilsier at det er grunn til å anbefale keisersnitt

 • Angsten er så kraftig at jeg i forbindelse med en celleprøve nylig opplevde et angstanfall da det blødde en del. Vet du om det er noen hjelp og få med tanke på fødselangsten? Svar: Du kan be om en samtale med fødeavdelingen hvor du sist fødte og hvor man kan gjennomgå den siste fødselen med deg. Du vil kunne få ekstra oppfølging under neste graviditet for å gi deg ekstra trygghet.

Jeg håper at du kan få bearbeidet din angst for en ev. neste fødsel. Du bør ikke vente for lenge med å bestemme deg angående ny graviditet. Det er vanskeligere og tar lengre tid å bli gravid med alderen, og risiko for abort og utviklingsavvik hos fosteret øker.

Lykke til med prosjektet. Vennlig hilsen Mette

Illustrasjonsbilde øverst: Keron art / Shutterstock / NTB