Fastsittende morkake

Spørsmål

Hei. Jeg har tidligere hatt 2 svangerskap. Svangerskapene gikk forholdsvis greit, men det gjorde ikke fødslene. Fødsel 1: Tar lang tid, 2 døgn. Får epidural. Etter endelig å bli forløst strever de med å få ut placenta. Gynekolog er tilstede pga langvarig fødsel/sliten mor. Får ekstra medisin for å få placentia til å trekke seg sammen. De sliter en del i navlesnoren uten suksess. Begynner plutselig å blø mye. De springer ned til oprasjonsstuen med meg. Gynekolog er veldig stresset og spør hele tiden om jeg blør, og det gjør jeg. Nede på oprasjonsstua fortsetter hun å stresse fordi alle ikke var kommet (natt)Jeg kjenner at pulsen stiger (160). Mister angivelig 2,5 l blod. Blir endelig lagt i narkose og de fjerner placenta. Våkner opp og har det forholdsvis grei. Hb 7,4. Bruker bortimot et år på å bli /meg selv igjen/ Gynekologen kom aldri å hadde samtale med meg etterpå. Ble gravid igjen 1,5 år etter fødselen. Er inne til samtale til gynekolog. Møter ingen forståelse for at jeg er bekymret for fødselen. Sier jeg ønsker kanskje keisersnitt, men får beskjed at det er kontraindikasjon å foreta keisersnitt når placenta ikke løsner. Da kan jeg blø mer sier hun. Da barnet melder sin ankomst er dette sykehuset sin fødeavdeling sommerstengt, vi drar til nabobyen. Blir møtt med omsorg og respekt. Heldigvis, for dette gjør meg rolig. Gynekolog blir tilkalt og informert om forrige fødsel og det avtales snarlig uthenting av placenta hvis problemet oppstår igjen. Får igjen epidural, en veldig god en med både sufenta og marcain 5 %. Får også medisin for at placenta skal trekke seg sammen, får visstnok mye. Placenta løsner ikke, de drar/sliter ikke i navlestrengen. Må ned på operasjonsstua for å hente den ut. Gynekolog strever veldig, placenta kommer i mange deler. Jeg trenger ikke narkose pga god epidural. Minimal blødning! Er meg selv 3 timer etterpå.
Har vært inne til samtale med denne gynekologen også. Hun anbefaler keisersnitt ved evt nytt svangerskap. Dette fordi hun mener at det er lettere å ha kontroll på evt blødninger hvis jeg er åpen. Så no er jeg forvirret og fortvilt. Vi ønsker et barn til, men vet ikke om jeg tør. Er selv intensivsykepleier og vet at keisersnitt kan gi komplikasjoner. Så no trenger jeg gode råd. Hvilken måte er best for meg å fø på og hvorfor.

Kvinne, 33 år

Svar

Hei, Det er leitt å lese om dine fødselsopplevelser! Fastsittende morkake forekommer hyppigst hos kvinner som tidligere har hatt keisersnitt eller andre arrdannende operasjoner i livmoren. Det kan også forekomme uten slike forandringer. Da kan det foreligge tynn eller defekt fosterhinne (decidua), og som medvirker til at morkaken tar feste i selve livmorveggen i forskjellig grad: 1. Placenta accreta, hvor morkaken fester seg i veggen mot innsiden av livmoren. 2. Placenta increta, der den vokser inn i muskelveggen, og 3. Placenta percreta, hvor den vokser gjennom hele veggen og til utsiden. Alle typene kan gi alvorlige komplikasjoner under/etter fødsel og må håndteres kirurgisk, enten med fjernelse fra vagina (som du har opplevd), eller med åpen operasjon. Jeg mener det er fare for at du har økt risiko for fastsittende morkake også ved neste fødsel. Keisersnitt vil i ditt tilfelle være sikreste måte å håndtere fastsittende morkake på når du har hatt 2 tilfeller tidligere. Ved keisersnitt vil det lettere avklares hvilken grad som foreligger. I verste fall, ved placenta percreta, hender det at livmoren må fjernes for å få kontroll med blødningen.