Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Angst for fødselskomplikasjon

Spørsmål

Hei! Jeg er en kvinne på 25 år som planlegger graviditet, og har i den forbindelse noen spørsmål. Min mor har to barn (jeg er yngst), og hadde en spontanabort i mellom oss to. Hun opplevde fastgrodd morkake etter fødsel både med meg og min søster. Med min søster fikk de raskt kontroll på situasjonen (blødning). Det ble omfattende, men det gikk fint med blodoverføring og noen dager ekstra på sykehus. Da jeg ble født blødde det så kraftig at hun ble bevisstløs. Deretter måtte det livredning til for at hun skulle overleve grunnet så stort blodtap. Min far ble spurt om tillatelse til å «fjerne alt» i underlivet under operasjon, og samtykket til det så lenge hun overlevde. De ble selvfølgelig anbefalt og ikke få flere barn. Mamma var 32 og 36 år gammel da hun fødte meg og min søster. Ellers ingen kjente plager. Min mor og jeg er ganske like på mange områder (migrene, kroppslige plager, syklus, fysikk, utseende osv). I forbindelse med denne erfaringen er jeg engstelig for at dette kan skje meg, samt eventuelt påvirke senere fødsler. Jeg forstår at dette er svært sjeldent, men jeg har et så sterkt ønske om flere barn og forstår at det kan bli utfordrende i ettertid dersom man blant annet må utføre hastekeisersnitt, samt mtp risikoen om å oppleve det min mor gjorde og i det hele tatt overleve. Jeg har kjent angstproblematikk fra tidligere, ikke behandlet per nå. Med dette lurer jeg på hva som vanligvis anbefales i slike situasjoner? Naturlig fødsel eller planlagt keisersnitt mtp utfallet med min mor og at det sjeldent kan sees på ultralyd i forkant? Samt, hva kan man «kreve» dersom man har kjent angstproblematikk og mtp det som er nevnt i forbindelse med å planlegge keisersnitt? Eventuelt hva er fordeler og ulemper med å ta et keisersnitt?

Kvinne 25
Svar

  

Jeg forstår din engstelse for fødsel etter det din mor har opplevd. Nå omtaler du  ‘fastgrodd morkake’, det betyr at morkaken er vokst inn i livmorveggen, og da er behandlingen oftest å fjerne livmoren, men ved overfladisk innvekst kan man fosøke å bevare livmoren. Denne komplikasjonen forekommer i 3,4-4,5 per 10.000 fødsler. Risiko er f.eks.  tidligere keisersnitt, forliggende morkake, muskelknuter i livmoren, unormal livmor, tidligere operasjoner på livmor

Hvis det menes ‘fastsittende morkake’, så er det en situasjon hvor morkaken ikke løsner av seg selv etter 30 minutter, og fødselslegen evt. må fjerne den manuelt eller med instrument. Det er ganske vanlig, men kan medføre stor blødning. Risiko er f.eks. for tidlig fødsel, tidligere keisersnitt, tidligere fastsittende morkake, unormal livmor.

Det eneste som man kan tenke seg som kan gå igjen fra mor til datter, er unormal utvikling av livmor. Det kan vurderes ved ultralyd på forhånd. Ellers kan jeg ikke se at det er økt risiko hos deg.

Til dine spørsmål:

1. Med dette lurer jeg på hva som vanligvis anbefales i slike situasjoner? Svar: det er ingen regler eller rutiner for anbefalinger ut fra komplikasjoner ved mors fødsel. 

2. Naturlig fødsel eller planlagt keisersnitt mtp utfallet med min mor og at det sjeldent kan sees på ultralyd i forkant? Svar: man kan som sagt vurdere om det er noe unormalt ved din livmor før du blir gravid, og man kan under graviditeten sjekke at det er normale forhold ved morkaken.

3. Samt, hva kan man «kreve» dersom man har kjent angstproblematikk og mtp det som er nevnt i forbindelse med å planlegge keisersnitt? Svar: man kan ikke kreve planlagt keisersnitt. Det vil alltid bli vurdert, men ‘fødselsangst' er i dag en ganske vanlig årsak til at det utføres keisersnitt.

4. Eventuelt hva er fordeler og ulemper med å ta et keisersnitt? Svar:

           a. Fordelen er at man kan planlegge fødselstidspunktet

            b. Ulemper er 

  • Korttidskomplikasjoner forekommer hos ca 21 % av alle pasienter med keisersnitt. De vanligste er intraoperative komplikasjoner, blodtap og infeksjoner. Alvorlige komplikasjoner som skade av blære eller tarm er sjeldne. Norsk overvåkningssystem for infeksjoner i sykehustjenesten angir en insidensandel på rundt 4% for postoperative sårinfeksjoner i løpet av 30 dager etter operasjonen 
  • I Norsk Veileder i fødselshjelp står disse senkomplikasjoner for mor. Det er økt risiko for en rekke komplikasjoner i senere svangerskap, for eksempel spontanabort, blødning i svangerskapet, langvarig fødsel, for tidlig fødsel, lav fødselsvekt og tilveksthemming.   Risikoen er også øket for alvorlige komplikasjoner i senere svangerskap som uterusruptur, ektopisk svangerskap , placenta praevia, invasiv placenta og intrauterin fosterdød. 
  • Risikoen for innvekst av placenta øker med 7 ganger etter ett tidligere keisersnitt, og hele 56 ganger etter 3 eller flere keisersnitt.  
  • I Norsk Veileder i fødselshjelp står disse komplikasjoner for barnet: sammenlignet med barn født ved vaginal fødsel en doblet risiko for innleggelse på nyfødt intensiv, 1,5-2 ganger risiko for død i nyfødt perioden og 20-50% økt risiko for astma og allergi.  Studier som ser på sammenhengen mellom å bli født ved keisersnitt og risiko for reumatisk sykdom, barnefedme, leukemi, samt inflammatorisk tarmsykdom, er motstridende.

Det vil kanskje være en ide at du allerede før evt. graviditet får en samtale med din fastlege og evt. med fødeavdelingen.


Vennlig hilsen Mette