Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Alkoholbruk før man vet man er gravid

Spørsmål

Hei. Jeg har nettop opdaget at jeg er gravid. Hade mensen sist 12.12.05. Altså er jeg i 5 uke. Det som bekymrer meg nå er det at jeg drakk litt vin i julen og nyttår. Julaften, 1 juledag,4 juledag og nytårsaften. Jeg drakk aldri så mye at jeg følte meg beruset eller full. Men det var nok mellom 1-4 glass hver av disse 4 dagene. Nå lurer jeg på om jeg kanskje burde ta en abort i det jeg er redd for at barnet kan bli hjerneskadet av dette. Til å begynne med, da jeg prøvde på å bli gravid i høst, drakk jeg ingen ting - men etter som alle rundt meg sa at det var litt vel strengt løsnet jeg etter hvert på kravene. Men nå er jeg altså veldig nervøs og angrer på at jeg hørte på folk rundt meg (høyt utdannede mødre uten noe stort alkoholintak) Hva tror du. Kvinne, 34 år

Svar

Hei, og gratulerer med svangerskapet!

Jeg svarer deg det samme som jeg sa forrige gang jeg fikk dette spørsmålet:
Det er en kjent sak at alkohol skader fosteret, spesielt hjernen og utvikling av denne. De alvorligste skadene ser vi ved regelmessig og stort inntak av alkohol. Stort inntak regnes som mer enn fem enheter alkohol. En enhet er et glass vin, en drink eller en øl.
Man vet altså at store mengder alkohol kan gi skader på barna, men man vet ikke hvor lite man kan drikke for å være trygg. Derfor anbefales det at man er avholdende fra alkohol i hele svangerskapet, og det viktigste er derfor at du holder deg unna alkoholen nå fremover.

Veldig mange kvinner er i samme båt som deg. Jeg har lest at ca halvparten av alle kvinner har drukket alkohol før de visste at de var gravide. Mange barn blir jo unnfanget nettopp etter lystige lag.
Mange av disse kvinnene er engstelige av denne grunn, redde for at de kan ha påført barnet sitt skader. Man kan selvsagt aldri være sikker, og jeg kan som du sikkert forstår ikke gi noen garantier. Lite er sikkert og garantert når det gjelder svangerskap og fødsel.

Dersom du har relativt regelmessige sykluser er det rimelig å anta at du ble befruktet i en av juledagene. Nyttårsaften (som var siste gang du tok et par drinker) var du ca en uke etter befruktning, og sannsynligvis hadde ikke egget rukket å feste seg i livmorveggen din en gang. På dette tidspunktet har det ingen forbindelse med blodbanen din, og sjansene for at det har blitt påvirket at alkoholen er svært liten.

Nå er ting slik de er. Jeg forstår at du er bekymret, men jeg synes absolutt ikke du skal ta abort på grunn lag av at du tok deg noen glass vin. Jeg tror heller ikke det finnes mange, om noen i det hele tatt i helsevesenet som vil råde deg til å gjøre det på den bakgrunnen. Jeg synes du skal forsøke å legge det bak deg og ikke tenke mer på det. Kos deg, nyt svangerskapet, hold deg til et sundt og variert kosthold uten alkohol, få trim og frisk luft så legger du det beste grunnlaget for barnet ditt. Jeg ønsker deg all lykke til videre.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-